Георги Марков: Председател на КС да е служебен премиер?! Христо и Наско не са чели Конституцията

payimage-565444

„Председател на КС да е служебен премиер – и за виц не става. Няма как да хвърли тогата, да ни прави вътрешна и вътрешна политика – от което не разбира, и пак да нахлузи тогата и осъществява конституционно правосъдие. Има изричен текст в Конституцията, ама Христо и Наско (лидерите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, бел. ред.) не го знаят, че е в по-задна глава и не са чели до там.“

Това написа във Фейсбук бившият конституционен съдия и бивш депутат от ГЕРБ Георги Марков по повод внесения общ проект на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС за промени в основния закон. В него се предлага служебният премиер да се избира между шефа на отиващия си парламент, председателя на Конституционния съд (КС) или управителя на БНБ.

Ето какво гласи споменатият от Георги Марков текст на Конституцията:

Глава осма
КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД

Чл. 147.
(1) Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
(2) Мандатът на съдиите от Конституционния съд е 9 години. Те не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът на Конституционния съд се обновява през три години от всяка квота по ред, определен със закон.
(3) За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж.
(4) Съдиите от Конституционния съд избират председател на съда с тайно гласуване за срок от три години.
(5) Положението на член на Конституционния съд е несъвместимо с представителен мандат, със заемане на държавна или обществена длъжност, с членство в политическа партия или синдикат и с упражняването на свободна, търговска или друга платена професионална дейност.
(6) Членовете на Конституционния съд се ползват с имунитета на народните представители.

Марков коментира и темата за влизането ни в Шенген и ветото на Австрия:

„Няма да влезем в Шенген до евроизборите (които ще се проведат през юни 2024 г., бел. ред.). „Партията на свободата“ на Кикл води в проучванията. Нехамер няма да ни пусне, докато мигранти катастрофират по пътищата, да не го бие с много десницата.“

За скандалите в САЩ, свързани с Доналд Тръмп, Джо Байдън и сина му Хънтър, както и предстояшите вътрешни избори в Републиканската партия за кандидат-президент Георги Марков пише:

„Тръмп води съкрушително с 54% на 17% на Де Сантис на вътрешните президентски избори в Републиканската партия (“New York Times”). Първите дебати са на 23 август, организирани от “Fox News”.
Джо Байдън е излъгал американския народ, че не знае за сделките на сина си в Украйна. Това заяви Джеймс Комър – шеф на разследващата комисия в Камарата. Джо Байдън е бил марката, която синът му продаваше по целия свят. Като вице Байдън е бил на над 20 вечери с бизнес партньори на Хънтър, докато е в „Burisma“. Така, чрез Порошенко, уволнява Главния прокурор на Украйна – Шокин, разследващ компанията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ