България е пряко засегната! Русия ни вади червен картон заради помощта за Украйна. Отнема ни…

Българската армия, Хеликоптери

Русия спира доставките на резервни части за руска и съветска военна техника за „неприятелски страни“ и отнема лицензите за право на ремонт на такава техника. Това пряко засяга и България, като за нас са освен това са отнети лицензи за право на ремонт. Това съобщи пред Интерфакс ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) на Русия Дмитрий Шугаев, предава Фокус.

По време на форума „Армия-2023“ Шугаев заяви че такива мерки се предприемат в отговор на прехвърлянето на техника в Украйна. Русия отнема лицензите за право на ремонт на военна техника руско и съветско производство. По-конкретно са отнети лицензи за ремонт на хеликоптери от типа Ми на редица предприятия в България и Чехия.

„Преустановяват се и доставките на резервни части и компоненти за авиационна и друга техника от руско/съветско производство, разположени в неприятелски страни“, уточни Шугаев.

Той добави, че службата следи отблизо трансфера на военни продукти към трети страни и припомни, че такива доставки са възможни само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител. В съответствие с този документ вносителят „се задължава да не пренася получената продукция в трети страни без официалното съгласие на руската страна“, уточни ръководителят на ведомството.

През юни ФСВТС заяви, че руските оръжия се реекспортират незаконно в Украйна и често попадат на черните пазари. Преди това службата обвини Словакия в грубо нарушение на международните задължения за реекспорт на руско оръжие във връзка с прехвърлянето на самолети МиГ-29 в Украйна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ