Завихря нов скандал в шаха: Нургюл Салимова извън състава за световното отборно в Полша

нургюл салимова

Нов скандал се завихря в шаха. Нургюл Салимова, която взе второ място на Световната купа по шах в Баку, е оставена извън състава за Световното отборно първенство по шах за жени, което ще се проведе в Полша на 5 септември. Това съобщиха от Българската федерация по шах 2022.

От федерацията разясняват, че за първи път България има право да участва в първенството. Оттам определят разширен състав на националния отбор и изпращат покани до клубовете на водещите състезателки, които са включени в отбора. Отборът е от 6 състезателки, от които 2 са резерви, а останалите основни.

След като шахматистките потвърждават участие, е определен и треньор на отбора – гросмайсторът Владимир Димитров. Осигурена е и премия за състезателките, която при шампионска титла достига 100 000 лева, твърдят от БФШ 2022. Оказва се обаче, че ФИДЕ (Световната шахматна федерация) не позволява на федерацията по шах да подаде заявка за участие в първенството директно, а тя трябва да бъде одобрена от временна комисия, определена от Световната федерация.

От временната комисия определят друг треньор и отбор, в който Нургюл Салимова не е включена. Деветата от първенството на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева също.

От Българската федерация по шахмат 2022 заявиха, че се извършва компрометиране на участието на България, като чрез чужденците, които са начело на тази временна комисия, българският отбор е осакатен и е лишен от възможността за челно класиране, пише „24 часа“.

В Баку, където се игра финалът за Световната купа, Салимова бе сама. С треньора си Живко Жеков се чуваха дистанционно, за да обсъждат стратегии. На въпрос защо е сама Жеков отговори, че турнирите са скъпи, а средства липсват. Стаята на вечер струва 120 долара.

„Беше ѝ помогнато от един наш добър приятел спонсор, за да отиде и да започне да играе в първия кръг, който е около пет дни. Оттам нататък сама си плаща с наградата, която ще вземе. Това е причината да няма никой с нея там. Когато има успехи, има много желаещи за снимки. Когато търсим пари, срещаме мълчание“, каза Жеков.

В България има 5 федерации по шахмат. През юли т.г. Световната федерация по шах (ФИДЕ) назначи временен комитет, който да управлява спорта в България заради скандалите между федерациите.

Заради скандалите ФИДЕ и ЕСШ изпратиха свои хора в България, за да се срещнат с всички страни. На 17 юни е имало обединителна среща, но представители на БФШ 2022 са я напуснали. Останалите са се съгласили за обединително събрание на 24 септември под егидата на БФШ 1964 с председател Цвета Галунова, бивш депутат от „Възраждане“. Треньорът на Салимова Живко Жеков коментира, че има сериозни опасения, че Нургюл може да бъде поканена да се състезава за чужда федерация. Той заяви, че засега такова предложение няма, но ако дойде – няма да я спре.

След отличното представяне на Нургюл в Баку президентът на БФШ 2022 Васил Антонов увери, че тя ще бъде наградена с премия в размер на 10 000 лева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ