Хиляди болни са застрашени! Д-р Симидчиев разкри скандална схема за лекарства у нас

симидчиев

В България медикаменти се внасят на относително ниска цена, която пък стимулира желание за износ и появата на недостиг на някои лекарства у нас. За това предупреди народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ д-р Александър Симидчиев по Нова тв.

Здравният специалист, който е член на здравната комисия в 49-ото Народно събрание, припомни, че начинът, по който се формират цените в България, е законово определен и те са едни от ниските в Европа. Затова съществува и опасността внесени медикаменти, които са необходими за български пациенти, да бъдат изнасяни от страната на по-висока цена.

Симидчиев коментира и проверките на ДАНС и МВР за липсващи медикаменти. Парламентарната здравна комисия задължи здравния министър ежеседмично да ѝ подава информация за липсващите на територията на страната лекарства.

“Задействането на ДАНС и МВР е единствено в крайната фаза – установявайки, че има такъв проблем, да се разбере кой е виновен за това и има ли неправомерни действия, които могат да бъдат санкционирани. Приоритет на здравеопазването ни са нуждите на нашите граждани“, каза народният представител, като подчерта недопустимостта на липсите на инсулин.

Симидчиев коментира и сигнала на асоциация “Активни потребители“ за замърсяването по българското Черноморие. “Трябваше “Активни потребители“ да подадат сигнал до районните здравни инспекции или до районните поделения на Министерството на околната среда и водите и те да направят конкретно проверка по сигнал. Те правят рутинни проверки, на които е установено, че замърсяване няма. Ако имаше замърсяване, има процедура, по която се действа, заключи Симидчиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ