ТЪЖНА ВЕСТ: Почина поетът и журналист Николай Колев – Босия

николай колев - босия, поет

Починал е Николай Ганчев Колев, известен като Николай Колев – Босия. Това съобщи в профила си във Фейсбук екологът Вихрен Михайлов.

„Днес почина моят приятел, съмишленик и непримирим боец Николай Колев-Босия! Почивай в мир, приятелю – ти живя Достойно до край! Ще се видим някога в по-чист свят…“, написа Михайлов.

Николай Колев е български дисидент, поет и журналист; създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека, предава Блиц.

Николай Колев завършва Руската езикова гимназия в Стара Загора, учи руска филология в Софийския държавен университет, след което работи почти всичко – от хамалин до поет.

Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година.

Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния си характер.

Той е автор на 4 книги и много публикации. Баща е на 5 дъщери. Днес има консултантска фирма.

Гладна стачка през 2018

В средата на юни 2018 обявява гладна стачка, продължила 83 дни. Стачката е против корупцията в Министерство на Транспорта до най-високо ниво, също за оставката на транспортния министър и разпускане на парламента.

На 25 юли 2018 е приет в Правителствена болница за преглед.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ