Мощен взрив разтърси Пазарджик. Мъж е с 25-30% изгаряния, има пострадали и деца

payimage-236872

Мощен взрив на газова бутилка в Пазарджик доведе до един по-тежко пострадал човек и още няколко с по-леки наранявания. Инцидентът е станал в апартамент в кварал „Марица“ малко преди 8 вечерта, когато край блока е имало много хора, включително деца. Част от тях са получили леки наранявания от разхвърчалите се стъкла.

Експлозията е била толкова мощна, че е изпотрошила прозорците на жилището, което е на петия етаж на един от блоковете на ул. „Дунав“, а стъкла се разхвърчали на няколко метра наоколо. Част от тях нанесли леки прорезни рани на минувачи и играещи на близката детска площадка малчугани, предава Марица.

Преди това се чул страховит гръм, но хората нямали време да реагират. По-тежко пострадал е 68-годишният собственик на жилището, който е настанен за лечение в болница, но няма опасност за живота му. Той има изгаряния 25-30% от първа- втора степен по лицето. Той е настанен в Клиниката по изгаряния към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Жена също е закарана в Спешна помощ, след като стъкло се забило в крака й.

Оказана й е първа помощ, след което е освободена за домашно лечение. Предполага се, че причина за експлозията е повреда в газова бутилка за битови нужди. Как е станал инцидентът, тепърва ще се изяснява, тече разследване.

В жилището са намерени две газови бутилки, от които се предполага, че е имало изтичане на газ. Знае се, че стопанинът не е пушач не са открити цигари, фасове, запалки и т.н. По време на инцидента той е спал, така че се изключва вероятността да е предизвикал неволно взрива. Близо до бутилките обаче ичало електроуреди – пералня и хладилник, от които е възможно да е изскочила искра. Хубавото е, че експлозията не е предизвикала пожар, който би довел до по-тежки последици, така че единствено е извършена евакуация.

Експерти коментират, че пропан-бутанът е тежък и пада ниско в помещенията. Дори да се отвори прозорец, не може да излезе навън.

Същевременно дори да е с ниска концентрация, се възпламенява. Така че хората, ползващи газови бутилки вкъщи, трябва да са особено бдителни и при най-малкото съмнение за проблем да се погрижат те да са в пълна техническа изправност.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ