Бивш министър на отбраната бие аларма: Черно море е военна зона! Застрашена е безопасността

ангел найденов

„Това е тема, която по един или друг начин присъства. Особено на фона на известието, че има одобрение от страна на държавния департамент за продажбата на 183 машини, на стойност 1 млрд. и половина долара на България. Нека да подчертая, че проектът за модернизация на сухопътни войски, всъщност е за оборудването на три батальонни бойни групи, тоест на една механизирана бригада. Закупуването на тези машини ще направи бойната бригада напълно съвместима и модерна. Проектът е приоритет. И през 2018 г. имаше одобрен инвестиционен разход и до този момент нямаше решение. Първата голяма крачка към реализацията на проекта беше направена от служебното правителство. А сега трябва да се постигне съгласие за реализация.“ Това заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов, относно сделката за закупуване на близо 200 бронирани машини от САЩ, в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

За срещата на Путин и Ердоган в Сочи Найденов коментира, че не е имало конкретен резултат по основния въпрос за възобновяване на зърнената сделка. „Това е основната тема, но не е единствената. Но прави впечатление, че Русия отстоява условията, които тя огласи. Тези застраховки са блокирани, поради санкциите, които налага Великобритания. Възстановяването на зърнения коридор на практика е основното, генералното решение. Всички останали алтернативни варианти не са трайни.“

„По същество Черно море е военна зона. То е зона на пряк сблъсък, на активни военни действия. Застрашени са и свободата на корабоплаването и безопасността на търговските маршрути през морето, също и пристанищата. Черно море предполага такава близост на Руската федерация с НАТО, каквато не съществува на други театри на военни действия в момента. Независимо, че е далече от сраженията. Това предполага и рискове от пряка конфронтация“, каза още той.

Относно оставката на Мустафа Емин бившият министър на отбраната посочи, че макар и закъсняла е абсолютно логична постъпка.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ