Вместо театър: Бизнесмен обвини НИНКН, че е ОПГ заради проект за милиони в Пловдив

biznesmen-obvini-ninkn-opg-zaradi-514

Бизнесменът Димитър Георгиев използва откриването на фестивала „Сцена на кръстопът” за трибуна за казуса с археологията на Понеделник пазара.„През 2001 г. закупих имота от банка, където бе заложен от Община Пловдив. Седем години финансирах археологически разкопки. За 15 години три колектива работиха по проекти, за да бъде създадено нещо хубаво за Пловдив”, каза Георгиев и посочи, че всички проекти за построяване на сграда там са били отхвърлени от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министъра на културата.

„Археолозите казват да, архитектите – не. Министър Боил Банов каза, че трябва да направим обществено обсъждане, въпреки че такова се прави на фаза технически проект. Ние го направихме. Тогава арх. Петкана Бакалова ми каза, че с този архитект проектът няма да мине. Неин съпруг е директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство”, разказа Георгиев и ги определи като ОПГ – организирана престъпна група, която има влияние върху Камарите на архитектите в няколко български града.

Георгиев нападна и главния архитект Димитър Ахрянов, че показателите за застрояване са променени само за неговия терен, а после са му се извинявали. На финала той призова пловдивчани да се преборят с мафията.

Неподходящата за откриването реч изнерви публиката в залата и на два пъти зрителите започваха толкова бурно да ръкопляскат, че заглушаваха думите му. Накрая се намеси и Росица Обрешкова от фестивалния екип, която успя все пак да обяви „Сцена на кръстопът” за открита.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ