Киро и Бойкикиев не могат да повярват какво им предрекоха по Нова: След изборите сте аут

7 Dni Bulgaria13.09.2023
кирил петков христо иванов

Местните избори навсякъде са отплата за местните активисти. Това на места поражда напрежение, например в Бургас. Там местният активист, който е мандатоносител на ПП, си иска своето. Това е неговата кауза, лична цел, например – да стане кмет на Бургас. Всяка една партия трябва да следи да види дали ще има отплата за местните активисти. Често активисти, които не са получили съответната отплата, започват да играят срещу партията. Това ще се случи на много места при т.нар. коалиционни формати, както е ПП-ДБ – там има няколко партии, които трябва да постигнат споразумение. Ще има сърдити, обидени.

Това заяви политологът Георги Киряков в предаването „Твоят ден” по Nova News.

Според политолога при лош изборен резултат, може да се стигне до счупване на сглобката в самата коалиция ПП-ДБ.

Той прогнозира, че има някакви споразумения между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „Ако в Бургас се яви сегашният кмет на ГЕРБ, той ще спечели с огромно мнозинство”, допълни Киряков.

Според социолога Елена Дариева явяването с една листа на двама кандидати за местния вот в Бургас е прецедент. „Динамиката за кампанията на местния вот е много по-различна от динамиката за всяка друга кампания за избори – парламентарни или европейски. На първия период се изчистват номинациите по места”, каза тя.

В другата голяма морска община – Варна, може би ще се стигне до един кандидат за кмет, но нищо чудно да видим две листи,обясни Дариева. „Големите общини повтарят логиката и на национални избори по места, с изключение на Кърджали, Разград. Много специфично е какво се случва в по-малките общини”, допълни тя.

Относно думите на земеделския министър, че не е включен в разговорите за вдигането на ембаргото върху украинското зърно, Киряков каза, че това е комуникационен проблем. Министърът може да подаде оставката, може да има извинение от премиера, че обсъждането е било на първоначален етап и официалните разговори предстоят. Според него е въпрос на комуникация.

Дариева каза, че при обсъждане на значими решения в секторните политики, е редно ресорният министър да отстоява интересите на бранша. „Трябва да се търсят балансите, за да не пострада браншът“, допълни тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ