Тираджия, обвинен за смъртта на пловдивски музиканти, е неоткриваем за властите

Screenshot 2023-09-20 at 13.47.24

Турският тираджия Мехмет Калисал, в чиито автовоз се вряза автомобилът на музикантите Николай Николов, от пловдивската група NI.co и китаристът на група „Каталог” – Павел Дюлгерски, се оказа неоткриваем за властите и не се яви на делото за жестокото ПТП. Причината е, че не му е връчена призовка и е нередовно призован за процеса, пише trafficnews.bg.

На 18 май тази година Калисал получи условна присъда от Окръжен съд – Стара Загора, като магистратите наложиха на турския гражданин наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено във времето с 5 години изпитателен срок. Присъдата беше обжалвана от близките на двамата загинали при катастрофа. Те искат ефективно наказание за шофьора на тежкотоварния автомобил.Адвокатът на част от пострадалите Пламен Бонев настоява за 7 години ефективна присъда за Калисал и процесът във възивния съд е по негова жалба и близки на загиналите. Делото се проточи много във времето заради забавяне на експертизите, а юристът поиска и нова тройна автотехническа експертиза по време на досъдебното производство за изясняване на точните обстоятелства около фаталния удар.Майката на загиналия китарист Ники Мариела Николова, която е директор на Френска езикова гимназия в Пловдив, също остана недоволна от присъдата и ще се бори за ефективно наказание за турския гражданин.

Фаталният сблъсък между колата на музикантите и автовоза стана на 29 юни 2018г. в Прохода на Републиката. При сблъсъка на място загина пловдивчанинът Николай Николов, а три месеца по-късно в болницата издъхна и Павел Дюлгерски. Двамата музиканти са пътували за участие в Русе по време на тежката катастрофа.Според данни на полицията, шофьорът на леката кола е загубил контрол над превозното средство и се е врязал челно в автовоза, управляван от Мехмет Калисал. Турският водач беше арестуван в началото на месец февруари тази година след като беше обявен за общодържавно издирване и до произнасянето на Окръжен съд – Стара Загора беше задържан под стража, а след това мярката му за неотклонение беше променена и той беше освободен.

След неявяването си в Апелативен съд – Пловдив Мехмет Калисал ще бъде издирван и призован за делото от турските власти.

Следващото заседание е насрочено за 13 ноември.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ