Кузман Илиев разплака народа с думите си: Буквално застрашаваме енергийния си суверенитет

кузман илиев

„Голямо можене е от “топ 3 износител на електрическа енергия в ЕС” да докараш България до положение до 2 години да трябва да затвори 45 на сто от електропроизводството си – въглищните централи.“

Това написа във Фейсбук икономическият и политически анализатор Кузман Илиев.

„Едно на ръка, че така ставаме тотално зависима от вноса в региона, а той – както видяхме през 2017г. – при студена зима рязко секва. Без коментар и е опасността единият от двата ни ядрени ни реактори да влезе в дълъг ремонт.

Още по-лошото е, че така буквално застрашаваме енергийния си суверенитет и индустрия – и то без да отчитаме, че без въглищни или газови (които нямаме) централи – електропреносната система не може да се балансира. И спекулативната мания по ВЕИ внедряването става опасно за икономика и граждани. Съвсем буквално.

Не зная дали си струва потупване откъдето и да е – все пак за икономическото и енергийното оцеляване на България става дума“, завърши Кузман Илиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ