Започна VII средновековен събор „Помни славата“

1696679035701-3800x2137_c

Средновековни военни изкуства и фехтовка, традиционна стрелба с лък и различни демонстрации представляват малка част от седмото издание на Средновековния събор „Помни славата“ в Сливен. Домакин на събитието е Крепост „Туида“, където днес официално бяха представени участниците в проявата. Сред посетителите на представянето беше и временно изпълняващият длъжността кмет на община Сливен инж. Стоян Марков. Той приветства гостите и участниците с „Добре дошли!“ и им пожела много приятни мигове на арената на Крепост „Туида“.

Тази година тук, в подножието на Сините камъни, среща си дават около 250 участници от страната и гости от Сърбия и Румъния. През двата средновековни дни те ще представят на посетителите бит и култура, занаяти, демонстрации на военно дело от Античността и Средновековието, изградени войнски лагери, представящи живота на древните народи по българските земи.

Тази вечер, от 19,30 ч., на откритата сцена на „Туида“ ще бъде представен историческият спектакъл „Заветът на Кубрат“. Концерт ще изнесат любимите на българската публика изпълнители от Националния фолклорен ансамбъл „Българе“. Вечерта ще завърши с огнено шоу.

„Помни славата“ е един от първите и най-големи фестивали, които работят за развитието на историческата реконструкция в България. През годините от своето създаване той не спира да се развива, а интересът към него и колоритът от участници продължават да растат. Организаторите са си поставили амбициозната задача демонстрациите не просто да забавляват присъстващите, а да се превърнат в открит урок по българска история, по история на античното и средновековно военно дело.

Съборът е в духа на празника на Сливен – Димитровден, и ежегодно събира групи за възстановки от цялата страна и чужбина. Организацията и провеждането му е съвместна инициатива на Община Сливен и Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина“. Община Сливен е една от малкото в България, които провеждат такъв необичаен, но плодотворен подход към развитието на културния туризъм и експерименталната археология. Събитието се финансира изцяло от Общината и е неизменна част от разнообразния културен календар на Сливен, който всяка година се обогатява и надгражда. Към днешна дата броят на ежегодните мащабни фестивали и събори, организирани от Общината и в партньорство, вече е 17.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ