Далаверите на „Промяната“: Лъсна скандална схема за приближени фирми – за ВЕИ и батерии

кирил петков николай денков

Само шепа фирми ще могат да кандидатстват по една от най-интересните процедури по плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на нови ВЕИ със системи за съхранение. Причината е, че условията са силно завишени заради закъснението по плана за възстановяване. Това показа проверка на „Сега“.

Скандалът тръгна от депутите от ГЕРБ, но бе подхванат и от опозицията. Темата бе дискутирана и в дебатите по инициирания вот на недоверие срещу кабинета. Енергийният министър Румен Радев призна за проблемите с условията и ги обясни като грешка, дължаща се на нисък административен капацитет.

По обявената процедура се предвижда да бъдат изградени 570 МW нови ВЕИ в комбинация с батерии за съхранение на енергията от 150 MW. Търгът по първоначални планове трябваше да е за два пъти по-малки мощности – 285 MW, но заради натрупаното закъснение министерство на енергетиката на практика е обединило двата търга в един. Планирани са още три търга от по 285 MW до 2026 г., като министерството отново си е запазило правото при нужда да ги обединява.

На фона на увеличения обем финансиране министерството е поставило силно ограничителни усливия за участие, които ще направят невъзможно участието на по-малки и средни фирми дори за инсталации с малка мощност. За проекти с капацитет от 2 MW до 5 MW се иска от кандидатите да имат кумулативна нетна стойност от 10 млн. евро. Показателят трябва да е минимум 40 млн. евро при проекти от 5 до 20 МW, и над 60 млн. евро за проекти с капацитет над 20 MW. За високото изискване от 60 млн. евро първо предупреди депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, но праговете се оказват високи и за по-ниските капацитети. Проверка на случаен принцип в регистъра на ВЕИ показва, че летвата от 10 млн. евро за малки проекти е много висока и работещите в момента малки ВЕИ имат в пъти по-ниски активи.

Силно ограничителните условия и насочване на схемата към малък брой едри инвеститори се случва на фона на вече премахнати ангажименти за предоставяне на част от публичното финансиране за малки и средни фирми. Към момента на встъпване на кабинета „Петков“ по тези търгове се предвиждаше задължително запазване на 25% от ресурса на всеки търг за малки проекти под 5 MW. „За да се избегне участието само на големи проекти, 25% от бюджета на всеки търг или около 70MW от общо 285MW на всеки търг ще са отделени за малки малки ВЕИ проекти (под 5MW)“, пишеше в проектния фиш. След преработването на плана при кабинета „Петков“ този текст отпадна.

„Ясно е кой ще може да покрие тези изисквания и да вземе парите, може да ви представим точен списък“, коментира и депутатът Драгомир Стойнев от БСП по време на дебата за вот на недоверие.

В зала енергийният министър Румен Радев призна, че условията за допустимост до процедурата са проблемни. Той обаче се оправда, че точно за това се провеждало обществено обсъждане. „Явно има още работа да вършим в министерството по административен капацитет. Допускаме такива грешки“, каза Радев и обеща, че лично ще се намеси за промяна в изискванията. Те били консултирани с Европейската банка за възстановяване и развитие, която имала опасения от липсата на време, и затова се търсели гаранции, че ще има интерес към схемата от по-зрели проекти. Министерството било променило в полза на фирмите част от препоръчаните от банката условия, но сред тях не са тези за допустимост на кандидатите. Решението кой да има достъп до дадена схема е ключово и със сигурност е било обект на много разисквания, коментираха експерти.

Това е втора грешка, свързана с достъп на фирми до финансиране в областта на енергетиката по плана за възстановяване. Като грешка бяха определени и твърде категоричните дефициии в териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, в която изненадващо се появи индикативен списък на големи инвеститори, които могат да бъдат подкрепени. Появата на списъка – в който фигурират съмнителни проекти за инвестиции с голям обем финансиране и малък брой планирани работни места, взриви още повече напрежението сред миньори и енергетици. По тази линия от кабинета обясниха, че списъкът е само индикативен и не гарантира финансиране, но така и не стана ясно защо търсенето на големи инвеститори не е станало по-прозрачно.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ