Неописуем ужас 21 век! 800 хиляди българи са без достъп до лекар, данните са шокиращи

169261765063674

800 хил. души са без лекар. За това алармират от Националното сдружение на общините в България в свое становище, позоваващо се на данни от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги. В него се посочва, че в 929 малки града и 3882 села, в които живее 12% от населението на страната, няма осигурен достъп на място до първична медицинска помощ. От тях 2142 населени места са с население над 100 души, а 104 са с жители над 1000 души. От данните става ясно, че в края на 2020 г. в България има 5257 населени места – 257 града и 5000 села. Общопрактикуващи лекари има регистрирани в 239 града и 627 села. Още практики, но с непълен работен график, има в още 9 града и 491 села. Националната карта показва също, че през 2021 г. се е падал един общопрактикуващ лекар на 1711 здравноосигурени лица. В сравнение с 2020 година осигуреността с ОПЛ се увеличава с 1,69%, когато един ОПЛ е обслужвал 1741 души.

Решение
Според сдружението проблемът може да се реши с изграждането на система от специализирани здравни автомобили (мобилни манипулационни). Оттам настояват това да се случи само при ясно разписани правила и разпоредби за отговорностите на всички звена в здравната система по обслужването и финансирането им. Кремена Цветкова от НСОБ коментира пред „Телеграф“, че най-сериозен е проблемът с недостига на кадри. „Колкото и мобилни манипулационни да се купят, като няма кой да работи, те ще стоят празни“, каза още тя.

Варианти
Заради липсата на кадри, особено в отдалечените населени места, лошата инфраструктура и географската отдалеченост част от общините организират за своя сметка безплатни прегледи от медицински специалисти. Към момента както телемедицината, така и работата на тези мобилни манипулационни са на ръба на закона, защото все още не са законово регламентирани. Министерството на здравеопазването също работи по проект, свързан със създаването на амбулатории в над 300 населени места, а „Български пощи“ ще предоставят телемедицина в клоновете си. През 2020 година Централният кооперативен съюз дари на СБР „Здраве“ ЕАД специализиран здравен автомобил. Той е оборудван с апаратура за спешна медицинска помощ.

Опит
Димитровград, Велико Търново и Кърджали вече имат опит в предоставянето на мобилни здравни грижи. По проект община Димитровград закупи оборудван специализиран автомобил за предоставяне на медицински услуги, в това число и телемедицина. През тази година посолството на Република Турция дари на община Кърджали мобилен медицински пункт. Той ще се използва за извършване на прегледи в 117-те села на общината. Община Велико Търново също предлага изнесени медицински прегледи и изследвания в малките населени места.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ