Войната в Израел удари джоба на българина! Ужасът тепърва започва

745-425-vojna

Над 24 млн. лева ще са загубите само за октомври от липсата на израелски туристи, които традиционно посещават страната ни. Това стана ясно на изчисления на база данни на Националния статистически институт за броя на израелските туристи през октомври 2022 година, когато у нас са дошли над 10 000 души, но сега – не.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов туристите от Израел харчат около 1200 евро седмично у нас. В сумата са включени хотел, храна и около 100 евро джобни на ден, поясни Драганов, цитиран от „Телеграф“.

Те са важни за сектора, тъй като не идват в България само през летните и зимните месеци на море или на ски, а посещават страната ни през есента и пролетта с цел градски и хaзартен туризъм.

Причината да отпишем този пазар на този етап е, че на 7 октомври палестински въоръжени групировки, водени от „Хамас“, започват пълномащабно нападение срещу Израел от Ивицата Газа.

Резервации
Димитър Балтов от Обединение „Бъдеще за туризма“ коментира, че вече има отменени резервации от израелски туристи заради войната. Трудно обаче може да се каже колко от израелските туристи са анулирали резервациите си, тъй като те идват с полети по редовните линии и няма чартъри оттам.

Най-посещаваните дестинации у нас от евреите са Банско и Столичната община, сочат още данните от статистиката. Със сигурност туризмът ще генерира загуби от липсата на израелски туристи, но конкретно колко ще са те ще се разбере на по-късен етап, обясни Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти в България.

Все още не е ясно дали всички резервации ще бъдат отменени, защото обичайно през есента и зимата е силният сезон за израелски туристи. Те обикновено отсядат в хотели, които имат кaзина, защото една от целите на пътуванията им у нас е да опитат късмета си.

„Изключително неприятна ситуация както в чисто човешки план, така и за бизнеса. При визита в Израел през пролетта под егидата на Министерството на туризма реализирахме много индивидуални резервации, които за съжаление мисля, че ще отпаднат“, заявява Димитър Колев, управител на хотел в Банско, пред NOVA. В Банско разказват, че в последните месеци са работили усилено върху специално насочени към израелските туристи пакети.

Екскурзии
Освен че много туристи идват от Израел, но и много българи пътуват дотам с цел туризъм.

Страната привлича нашите сънародници, тъй като се намира на кръстопътя на събитията от най-древни времена насам. Освен климата си и екзотиката Израел е свещено място за трите аврамически религии. И няма християнин, който поне веднъж в живота си да не е мечтал да стъпи на Божи гроб и да стане „хаджия“.

Здраве
Друга основна причина за интерес на нашите сънародници към Израел е изключително високото ниво на медицината в страната. Хиляди хора от цял свят пътуват до Тел Авив за лечение на тежки заболявания, като често това е последната надежда за тях.

Там се намира и болницата „Шеба“, която е класирана в топ 10 на света. Лечението не е евтино, но пък там работят светила от планетарен мащаб.

Разговаряме с български евреин, който дълги години е бил на активна служба. Той изтъква факта, че страната почти през цялото си съществуване е била в състояние на заплаха и е преживяла много войни. Това е създало една мобилизация в медиците и в хората въобще, които са довели до тези резултати.

Освен това има 4 здравни каси и човек може да избира това, което му е изгодно. Не става въпрос толкова за умения на екипите, колкото за голямата конкуренция, което ражда и качеството.

Страната е била магнит за нашенци за работа
Разликата между досегашните конфликти и случващото се през последните дни е, че досега войната се е водила на бойното поле между въоръжени хора, но на 7 октомври нещата се промениха. Това разказаха наши емигранти.

Веднага след промените в България Обетованата земя се превръща в магнит за нашите сънародници, и то по три особени причини. Първата е, че страната има висок стандарт на живот и има нужда от предимно строителни работници заради бурния си икономически растеж и много наши сънародници заминават на гурбет.

Нашият сънародник Теодор А. е с еврейски произход и живее в северната част на Тел Авив от много години. Разказва ни, че в началото е имало много български строителни работници. Той самият е бил в този бизнес и е имал колеги гурбетчии.

Нещата обаче се променят след 2007-а. Тогава България става член на ЕС и интересът към Израел като дестинация за добре платена работа постепенно избледнява. Българските гурбетчии окончателно изчезват след 2014-а, когато получаваме пълни трудови права в Евросъюза.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ