Ексклузивно! Новият селекционер на България Илиан Илиев предупреди: Само ако разбера…

payimage-585578

„Дълго мислих върху предложение на БФС. След като си прекарал 5-6 години на едно място, трудно се напуска този комфорт. В такъв труден момент, в какъвто се намира нашият национален отбор, от който съм бил част, аз обаче съм длъжен да дойда да помогна“, заяви новият селекционер на България Илиан Илиев при представянето си, на което присъстваха още Георги Иванов-Гонзо, Христо Запрянов и Виктор Игнатов.

,,Познавам голяма част от футболистите, които са част от националния отбор, и съм сигурен, че имат по-големи възможности. Излизат с притеснение да играят. Трябва в тези кратки дни до важните мачове да се опитаме да променим мисленето и малко да им дадем самочувствие, да играем правилно тактически“, добави Илиев.

„Ако имаше квалификации след Нова година, щеше да е трудно. Този лагер, който предстои, е седем дни и след това може би ще имаме десет дни. Така че, когато няма официални мачове, няма да е чак толкова трудно да съчетаем нещата. Помощникът ми Георги Донков ще е постоянно тук в София, така че един от щаба ще е винаги на разположение“, каза Илиев, който ще съвместява функциите на национален селекционер и треньор на Черно море, предава Блиц Спорт.

„Първата цел за тези мачове (б.р. – последните ни евроквалификации с Унгария и със Сърбия), които идват е, че трябва да променим настроението. Като цели – естествено, най-добре е да побеждаваш. Да играем правилно тактически и да се противопоставим на два отбора, които имат ясно изразен стил. За Лигата на нациите ще сме в такава група, че сме длъжни да участваме и да се опитаме да влезем в по-горна група( б.р. – жребият се тегли на 8 февруари 2024 година в Париж). Това са целите като настроение и позитивизъм. В много случаи в моята практика, когато сме излизали да играем за резултат не се е получавало, но когато излизаш да играеш, резултатите идват.

Треньорската професия е рискова и винаги си зависим от резултатите. В кариерата си изпитвам удоволствие от това, което правя. В момента, в който видя, че не ми е комфортно, не ми е мястото тука, със сигурност няма да чакам ръководството. Не го казвам, че при най-малкия проблем ще си тръгна. Имах по-добри финансови предложения, но избрах да остана в България. Идвам с цел да помогна на националния ни тим.

Конкретно да говорим за тактика и схеми мисля, че не е мястото тук. Виждате, че Младен Кръстаич се опита да вкара доста млади момчета и някои показаха, че имат място в отбора. Имаме много добра връзка със Сашо Димитров, винаги ще сме в услуга един на друг. Ще се опитаме да стесним кръга от играчи. Не сме страна с неограничени възможности. В средата има таланти, има хора. Ще взимаме и тези, които могат да помогнат на по-младите, винаги трябва да има няколко човека, които да помогнат в този преход. Сега в момента ще се съсредоточим върху наборите от 97-ми до 02. Всеки един, който се чувства българин и може да помогне на националния отбор е добре дошъл“.

„Договорът ми е за 2 години и 7 месеца, лятото ще се прецени дали мога да си продължа контрактът с Черно море. Тъй като започва Лига на нациите, засега няма яснота.

„Ако тези хора (б.р. – Илиан Илиев-младши, Виктор Попов, футболисти от Черно море) не бяха викани преди мен, може да се каже „тоя дойде и почна да вика от Черно море“. Илиан направи добри игри при Ясен, за Виктор Попов няма нужда да говорим. Не съм дошъл в националния отбор да давам шанс за развитие на играчите на Черно море. Дойдох тук с тази цел да стабилизираме отбора, да показва добро лице.

Със сигурност е добре всички български футболисти да играят, но като знаем особено в чужбина каква е конкуренцията, е трудно. Със сигурност е за предпочитане хората, които играят в България, да играят редовно. Не подценявам нашето първенство, но ще е за предпочитане българин да играе поне в 4-5 мача като титуляр, ако са шест между лагерите на националния отбор. Ето вижте Илия Груев – със сигурност германският и английският футбол се различават и хората му дават време за адаптация. Ще бъдем гъвкави, няма да поставяме условия. Ще обявя първите си повиквателни утре, нямаше как да ги обявя преди да стана треньор.

„Говорих не само с ръководството, а и със собствениците на Черно море, че имам две предложения. Това, да не водя отбора до края на годината и да тръгна за чужбина, беше абсурдно. Собствениците казаха, че сме започнали нещо да правим и трябва да си го завърша. Да видим догодина как ще е“, завърши Илиан Илиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ