Дръжте се да не паднете! Предмиерът Денков с признание за съпругата си и още куп жени

398128848_637332085281027_2786134754699625268_n

По-висока конкурентоспособност и по-голям напредък в размер на трилиони евро, би спечелила европейската икономика, ако жените имат равно представяне в предприемачеството, във високите технологии и в инженерните дисциплини. Върху тази оценка на Европейската комисия акцентира премиерът акад. Николай Денков по време на участието си в Глобалния форум на жените лидери IDEI 2023.

Министър-председателят открои значението на участието на жените в науката, бизнеса и лидерството, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По данни на Националния статистически институт делът на жените предприемачи в България е 30%, което е над средноевропейското ниво. При високите технологии България също е значително над средните нива за Европа по този показател – 41%. „Има с какво да се гордеем, но има още много какво да направим“, изтъкна премиерът.

Акад. Денков даде примери и от своята лична история, показателни за напредъка, който страната ни е отбелязала през годините по отношение на участието на повече жени в науката. Така например в катедрата по Инженерна химия и фармацевтично инженерство в Софийския университет, където акад. Денков преподава, вече има три пъти повече жени – докторанти, сътрудници и студенти.

„Вярваме във Вас, разчитаме на Вас. И знаем, че много често сте по-добрата половина на човечеството“, обърна се министър-председателят към жените лидери на днешния форум.

Той сподели още, че вярва на 100% само на съпругата си: „Когато трябва да се свърши нещо, това е човекът, на когото разчитам. Като ме питаха защо в IT сектора има толкова жени, аз казвах – то идва от минали времена. Спомних си няколко неща – моята съпруга е професор, тя е в топ 2% учени. Когато влязох в катедрата, имаше 10 мъже и една жена. Сега има 34 жени и 11 мъже“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ