Напрежение между Възраждане и ДеБъ. Цончо Ганев: Искате да сте принципни?! Изтеглете членовете си

payimage-580028

„Възраждане“ поискаха поредица изменения в Изборния кодекс, повечето от които касаещи Централната избирателна комисия (ЦИК). Исканията им за изменения обаче бяха порязани – подкрепа имаше само от 52 депутати, 13 бяха против, 83 се въздържаха.

Макар и разпределен в правна комисия, по законопроекта им все още няма доклад. Затова той бе представен от Цвета Рангелова от „Възраждане“. Те настояват за „премахване на някои несъвършенства“ от закона, включително заявките за разкриване на секции или гласуване зад граница да става само от един IP адрес. Божидар Божанов от ПП-ДБ обаче апострофира, че така ще ограничат права на хора.

Едно от исканията на „Възраждане“ е членовете на ЦИК да станат 25, като към досегашните бъдат добавени представени партии от актуалния мандат на парламента. „Не се говори за прекратяване на мандата на сегашната ЦИК, а на допълването му“, настоя Рангелова.

Съпартийците й искат решенията на ЦИК да се взимат не с квалифицирано мнозинство, а с обикновено. Видео заснемането на целия изборен ден, за което партията настоява пък нямало да е публично и на живо, а кадрите ще са част от чувала с изборни книжа и ще се преглеждат при евентуално обжалване на резултатите.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ настоя, че ЦИК не трябва да се формира на политически принцип, нито съставът й да се променя след всеки избори. „Ще повтаряме един и същи порок – тя винаги е изглеждала по сходен начин. Имаме пресни и сочни примери как политическото влияние, което се прокрадва през тези квоти, води до опорочаване и тежки проблеми, свързани с изборния процес. Не се решава проблемът с обективност и неутралност на комисията“, настоя тя. Според нея след истински дебат трябвало да бъде освободена изборната администрация и да има професионален ЦИК, с по-малък състав, предава 24 часа.

И тя даде примери с решения на ЦИК, които засегнали и ДБ. Като това да не се приемат заявление за регистрация с електронен подпис. „Щяхме да останем без регистрация в Стара Загора“, напомни тя. И се ядоса, и на плановете структурата на протоколите за смесване на машинен и хартиен вот, без да се отчита как е събран сборът, за да не се разбере какво гласуване е имало. Короната в дейността на ЦИК бил начинът, по който се отнесла към използването на машините. „Много ясно и тежко политическо въздействие върху ЦИК. Тя смени стила си на поведение и предвидимост спрямо практиката в предишните й решения и участва активно в този атентат срещу машинното гласуване. 500 хил. гласа изтекоха в канала, може би и на ваши избиратели. Над половин милион от гласовете са невалидни, защото не гласувахме с машини на първи тур“, каза Цонева.

Цончо Ганев от ‘Възраждане“ я иронизира като обяви, че поведението на формацията й е „Не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря“. „Вашата млака сглобка, част от голямата управляваща сглобка, имате представители в ЦИК. Ако искате да сте принципни, изтеглете своите членове. И да изберем изцяло само професионалисти, това е принципен въпрос“, засече я той. Цонева се оправда, че имали само 2 души в ЦИК. „Не се борим да са повече, а да има неутралност и предвидимост в този орган. А не да има мнозинство, което да прави каквото ние искаме“, настоя депутатката на ПП-ДБ. Двамата им експерти били оставени сами да се борят с мнозинство, „което преминава през Изборния кодекс като танк“.

Петър Николов от ГЕРБ пък попита откъде ще дойдат тези експерти, които не са политически обвързани, но и са с различни позиции. „Това е демокрацията – хората, които мислят по определен политически начин да излъчат хора, които да ги представляват“, настоя той. „Хора с различно разбиране сядат заедно и търсейки компромис, стигат до общо решение. А през НПО да пробутваме политическите си експерти като ги представяме за независими експерти, не е добро решение“, посочи Николов. И вметна, че като са опозиция ПП-ДБ се държат като революционери, а като са на власт – сякаш ще векуват в нея.

Георгиев от Възраждане дори цитира премиера Денков, който ден по-ран обяви, че трябва да се търси промяна в състава на ЦИК. Според него имало пропукване на сглобката.

Радомир Чолаков от ГЕРБ видя резон в някои от предложенията и заяви, че при по-задълбочено обсъждане би подкрепил „поне по 3 от тях“. Но ако текстовете минат на първо гласуване, ще има 4 седмици за работна група. „Много ми е на сърце да се занимаем с избирателните списъци, имам виждания предложения, те ще са извън предмета на законопроекта, а но предполагам, че ще ги гледат на комисия. Г-н Божанов ще има за хеш кодове, кеш кодове, г-жа Цонева ще ни зарадва с нов механизъм за избор на ЦИК. Ще има предложения за изхвърляне на тези машини за гласуване, да вземем нови, ще се разправяме и с това. Точно преди Коледа ще имаме една много хубава обща дискусия около измененията на Изборния кодекс, а Нова година ще започнем с правна комисия. 18-часовото заседание ще е детска пързалка“, предупреди той, обяснявайки какво може да поселдва.

„Толкова ли ще е лошо ако сега не ви подкрепим, след като емоциите от местните избори са още възпалени, да направим работна група, да й възложим специална задача – анализ на изборното законодателство и спокойно да започнем да обсъждаме всички тези теми. Да изчистим Изборния кодекс и да затворим тази тема. Ако сега го отворим, макар и само за 3-4 нелоши, дребни на пръв поглед, предложения, сигурен ли сте, че го искате?“, попита Чолаков.

Петър Петров от „Възраждане“ обаче се ядоса на вмъкването на многобройни предложения преди второ четене на законопроекти. „Ние внасяме само 4 групи предложения в 9 параграфа, молбата ми е да бъдат подкрепени на първо гласуване“, настоя той. Но заподозря, че „сглобката“ няма да допусне ограничаване на онлайн заявленията или мнозинството за вземане на решения от ЦИК.

Божидар Божанов от ПП-ДБ прегърна идеята за комисия или работна група по въпроса.

Чолаков настоя за успокояване на разговорите по Изборния кодекс. Той настоя първо да започне дискусията, а после да се търсят общите решения. И напомни, че предложения на „Възраждане“ са подкрепяни много пъти

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък заяви, че многократно са настоявали за разговор по същество и настоя за „прекратяване на разпада на държавността“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ