С проект по норвежка програма в Сливен ще се вземат мерки срещу т.нар. „топлинен остров“

Screenshot 2023-11-17 at 14.36.25

С проект по норвежка програма в Сливен ще се вземат мерки срещу т.нар. „топлинен остров“, като се изгради зелен „коридор“ между два градски парка. Това каза на изнесен брифинг на строителния обект кметът Стефан Радев. Мястото е емблематично за Сливен и е известно като „Алеята на розите“.

„Там ще има повече зеленина, нова настилка, чешмички за хора и за животни, посочи Радев. Ще има измерване на температурата на слънце и на сянка, за да се покаже разликата и реалният ефект върху температурата от озеленяването.“

Предвидено е обогатяване на съществуващото озеленяване чрез засаждане на нови широколистни и иглолистни дървесни видове, вечнозелени и цъфтящи храсти и многогодишни цветя. Ще бъдат изградени кътове за отдих, където ще бъдат монтирани градински пейки, водни елементи – стени.

Проектът е на стойност 430 хиляди лева, финансиран е по норвежка програма, която се бори с градските топлинни острови. Целта е да се облагороди околното пространство чрез изграждане на нова зелена инфраструктура. Той съчетава редица мерки за адаптация и смекчаване към климатичните промени, обособяване на зони за борба със затоплянето в градска среда.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ