Докато министрите Шишков и Цеков спяха: Ураганът отнесе алея в Бургас, жителите са безутешни

402841673_314684848106824_8286763650499920108_n

Пешеходният и велосипеден маршрут край морето, който свързва центъра на Бургас с кв. Сарафово, вече не съществува. Той бе отнесен напълно от вълните вследствие на силния вятър заради урагана, който удари Източна България на 18-и срещу 19-и ноември. Сега желаещите да стигнат до Сарафово по друг начин, освен с кола или автобус, ще трябва да ползват т.нар. „черен път”, който минава през нивите, но това всъщност дори не е алтернатива, защото състоянието му е окаяно, особено през зимните месеци, когато е мокро и кално, предава Флагман.

Срутената крайбрежна алея е собственост на държавата. Съдбата му беше ясна, тъй като въпреки всички предупреждения, не бяха предприети мерки за укрепването на свлачището. Община Бургас неведнъж алармира за проблема. Първите експерти, които огледаха терена, казаха, че това е свлачище и изготвиха задание за брегоукрепването, вторите – на „Геозащита“ Варна, което е държавно предприятие, сметнаха, че това не е свлачище, а „ерозия“. Т.е. – не се нуждаело от брегоукрепване. Въпреки това, бившият служебен министър на МРРБ арх. Иван Шишков възложи на Община Бургас да изготви проект, който да дари на ведомството, след което да получи финансиране. Администрацията на Димитър Николов бързо направи това, което се искаше от нея. Още през пролетта МРРБ получи проекта от Община Бургас, но ден-днешен той събира прах. След смяната на правителството този проблем остана на заден план. И всъщност се случи това, което беше неизбежно. Явно за сегашната власт, в лицето на МРРБ, Бургас не е приоритет. Политиците от ГЕРБ обвиняват областния управител Пламен Янев, че не е настоявал пред държавата, да намери решение на проблема.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ