Произнесоха присъдата на Асен Василев. АИКБ изригнаха: Който е викал по-силно, са му дали повече

асен василев

Управителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) няма да подкрепи Бюджет 2024. Това обяви председателят на АИКБ Васил Велев пред журналисти. Коментара си той направи преди да вземе участие на кръгла маса, посветена на иновациите при съхранението на енергия.

Като аргумент, че работодателската организация няма да подкрепи бюджета, Велев открои, че само за един мандат ще се увеличи дългът почти два пъти от 36 на 66 млрд. лв. и лихвите близо 4 пъти без никакви реформи срещу това – без реформа в държавната администрация, без реформа в сферата на сигурността, без реформа в трудовата експертиза, без реформи в здравеопазването като цяло с по-голяма тежест на превенцията по скрининга на база европейските стандарти, без реформи в образованието, които да заменят принципа на финансиране, без реформи в социалните помощи.

АИКБ са свидетели на едно прекомерно харчене – който е викал по-силно, са му дали повече, без реформа и с твърде оптимистична прогноза за ръст на икономиката. Трябва да се планират антикризисни мерки – безработицата започна да расте, а се планира един оптимистичен ръст на събирането на приходите, разкритикува Велев бюджетът.

Особено заради приходната част и разхода за заплати

„Няма на практика реформи, а изливане на пари, увеличаване на дълга, увеличаване на разходите по дълга и увеличаване на страната от Еврозоната“, категоричен бе Васил Велев. АИКБ смята, че бюджетът няма да се вмести в така заложения дефицит от 3%. Работодателите подкрепят политики, които са в интерес на икономиката и ускоряват развитието ѝ, но не подкрепят политики, които смятат, че крият рискове за ускоряване на развитието на страната.

На въпрос на News.bg трябва ли да си отиде финансовият министър Асен Василев, както се изрази той, ако не се справи с Бюджет 2024, Василев коментира, че първо очаква да види как ще се справи финансовият министър с Бюджет 2023. България няма да изпълни плана по приходите и в настоящия бюджет. За АИКБ е очевидно, че няма да се изпълни приходната част на бюджета за следващата година и това ще се компенсира с орязване на инвестициите, посочи Велев.

АИКБ иска да види проектна готовност за инвестициите както за следващата, така и за поне следващите две години. Текущото изпълнение на бюджета, който бе планиран във втората половина на годината е достатъчно красноречиво – той не е изпълнен, а се залагат още по-големи числа, които ще доведат до още по-голямо неизпълнение на бюджета, каза още Васил Велев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ