След силната буря всички пътища в общината са проходими, възстановява се електрозахранването в няколко села

thumbwm (1)

На брифинг днес кметът Стефан Радев обобщи информацията за бурята през изминалите почивни дни и последиците от нея. Големият проблем в Сливен бе силният вятър, който на моменти стигна до 130 км в час, съчетан с обилен снеговалеж – тежък и мокър сняг.

По последни данни всички пътища в общината са проходими. В момента се работи и разчиства пътят от местността Даулите в посока с. Раково. Снегопочистващата техника е на място и се очаква актуална информация. Като изключение кметът посочи двата пътя – от Селището към Даулите и от село Гавраилово в посока село Бяла. Те се явяват дублиращи на основните пътни трасета и не са приоритетни за почистване. Те са и сигнализирани да не се използват при зимни условия.

„Още през неделния ден основните улици в Сливен бяха обработени. На дежурния телефон на Общината постъпиха множество сигнали за паднали дървета в града, които възпрепятстват или достъпа или компрометират кабелите“, посочи градоначалникът.

Според кмета Радев много тежка е била задачата на електроразпределителното дружество, което е работило по отстраняването на множество аварии, свързани с електропреносната мрежа, паднали дървета и скъсани жици.

„През вчерашния ден електрозахранването в по-голяма част от селата и почти навсякъде в града беше възстановено. Към момента 6 села са без ток, но днес очакваме и там електрозахранването да бъде възстановено“, заяви Стефан Радев. Той обърна внимание, че днес всички училища на територията на общината работят. „Нямаме проблеми с топлоснабдяването. През тази година проведохме сериозна кампания за снабдяване с дърва на жителите на по-малките населени места“, отчете още кметът.

Добра оценка Радев даде на снегопочистващата фирма, която е продължила да обработва всички пътни участъци в града, включително и тази сутрин. На същата фирма е и ангажиментът с пострадалите автомобили от разнесени от вятъра контейнери за смет. Относно пораженията по монтираната коледна украса, кметът посочи, че предстои те да бъдат отстранени от изпълнителите.

„Отговорихме сериозно на ситуацията и на предизвикателствата от нея за общината. Благодаря на всички хора, които участваха в работата по справяне с природната стихия и последиците от нея. Като цяло оценката ми е добра за справянето със ситуацията и респект към хората, които работиха вчера през целия ден!“, подчерта градоначалникът.

На брифинга присъстваха още зам.кметът Камен Костов и инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“. От тази сутрин до момента Кънева отчете 30 обработени сигнала за пречупени клони, прекършени големи дървета. По думите й в планинската част са работили пет екипа по обработка на общинската пътна мрежа. В града на терен са били два екипа на Община Сливен с цялата налична техника на пожарната, която се е наложило да работи до Бинкос по отстраняване на паднало дърво, препречващо пътя към съседните села.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ