Евродепутат смълча българите: Нищо чудно до дни да осъмнем с нов национален празник

петър_витанов_7576818991609626638_original-3800x1988_c

Убеден съм, че след 25 дни ще имаме събрани подписите за референдум за запазване на Националния празник 3-ти март.

Това съобщи създателят на Инициативния комитет за провеждане на допитването – евродепутатът Петър Витанов. Той е ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

По думите му инициативата за събиране на подписи е срещала на много места административни трудности, но и много съмишленици с всякакви политически симпатии. „Показахме, че може да има надпартийна национална кауза“, коментира Витанов пред БНР.

Той определи като индикатор за страх твърденията, че инициаторите на референдума за запазване на 3-ти март като национален празник са бъдещата партия на президента Румен Радев.

„Най-лесно е да намерят общ враг. Разбираема е реакцията, давам си сметка защо се прави, но не е това истината“. Витанов изказа опасение, че между празниците през декември, когато предстои да бъдат гледани в Народното събрание промените в Конституцията, може да има опит за промяна и в датата на националния празник на страната:

„Като нищо можем да има хипотеза, в която между Никулден и Коледа ни се сервира поредна порция промяна в Конституцията и осъмнем с нов Национален празник въпреки недоволството и нежеланието на 70-80% от българските граждани“, прeдупреди Петър Витанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ