Атанасова: Съмнявам се дали Денков взема решенията. Пред мен пое ангажимент, не си удържа на думата

десислава атанасова

Как трусовете в сектора здравеопазване и конкретно смяната на шефа на „Пирогов“ рязко влошават „здравето“ на сглобката, управляваща България. Това коментира Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„Ситуацията с уволнението на директора на „Пирогов“ е конклетен повод, но причините са други. Причините са, че в партньорски отношения трябва партньорите – в случая ние и колегите от ПП-ДБ, да бъдем наясно в каквато и да е договореност. Без значение дали касае глобалните теми – за конституцията, за Шенген, за еврозоната, за бюджет, за законодателна или управленска програма, или една тема като тази в случая, която е просто повод. Уговорките трябва да се спазват. Защото темата здравеопазване вълнува пленарната зала на Народното събрание в последната седмица – и с избора на националната здравноосигурителна каса и нейния подуправител, и с това, че беше ясно, че одитният доклад, който ползва министърът на здравеопазването, първо – проверката беше започнала след един случай със секретар или съветник на министър на отбраната. Това беше поводът тя да се възложи. И второ – защото този одит не показа съществени неизпълнения на дейността на болницата. Даже напротив. По данни от председателя на комисията по здравеопазване болницаат е финансово стабилна. И не само това – ден, след като този одит беше представен и на министър-председателя, и на здравния министър, се оказа, че здравният министър не вижда смисъл в смяната на директора на „Пирогов“. Това беше тема за разговор между нашите парламентарни групи, защото си дадохме ясна сметка, че не следва да има никакви трусове повече в сектора здравеопазване“, заяви Десислава Атанасова в „Тази сутрин“ по бТВ.

По думите на премиера Денков, че той не е поемал такъв ангажимент, а здравният министър има право да избира с кого да работи, Атанасова заяви: „Аз лично съм говорила по този повод с премиера. Обикновено не желая да коментирам личните си разговори. Но пред мен той пое ангажимент, че фактите, които са изложени в този доклад, по никакъв начин не представят вероятност тази смяна да бъде налице. Поне ние от ГЕРБ сме хора с голям политически опит. Били сме в управлението, в опозицията. Имали сме коалиционни партньори – сега не сме в коалиция, защото нямаме подписано споразумение. Но на думите си трябва да държим. Всяка дума в политиката носи определена отговорност. А всички действия носят определени последствия.“

Трябва ли да коментираме конкретно какво казва премиерът, който аз вече се съмнявам, че взема решенията. След като гаранцията не е неговата дадена дума, гаранцията не е думата на лидерите – на Асен Василев, на Христо Иванов, в присъствието на Борисов и моето, няма смисъл да коментираме по-нататък. Аз също го слушах премиера. Естествено е, че ние не искаме да одобряваме кадровите промени на чистачката, но това е ключов обект от националната сигурност. Знаехме за този доклад и е бил обект на дебат. Може би трябва да говорим за по-важните неща“, продължи тя.

„Бюджетът като такъв, представен от МС, не срещна одобрение в нито една парламентарна група. Единствено, колегите от „Продължаваме промяната“, не „Демократична България“, защото и те имаха своите критики, с известно неудобство и нежелание биха го подкрепили, само защото министърът на финансите е излъчен от тяхната парламентарна група.

При всички разговори, които сме имали, сме дали своите бележки по отношение на бюджета. Не коментирам детайли на здравната каса и държавното обществено осигуряване, защото те минаха на първо четене в пленарна зала. Сроковете между първо и второ четене в момента изтичат и може да бъдат гледани на комисия по бюджет и финанси. Бюджетът на държавата – не съм чула да има човек, икономист, финансист, който да е казал една добра дума за този бюджет. И понеже последно чух как трябва да си следваме разписаните по конституция правомощия, а именно – законодателната власт да гласува закони, сега се налага на целия парламент да препрява лошото законодателство, дошло от Министерския съвет. Нали чухти господин Денков, който говореше за разделение на власитте – какво правила изпълнителната, какво правила законодателната. Ами аз, за съжаление, ще кажа, че качеството на законодателната власт пада всеки ден. И качеството на законопроектите, които идват от Министерския съвет, е изключително лошо“, коментира още Десислава Атанасова.

По повод думите на Бойко Борисов в присъствието на Христо Иванов, че става дума за смяна на шефовете в регулаторите и службите и въпрос дали „Пирогов“ е служба или регулатор, тя отговори: „Не, „Пирогов“ е болница от национално значение. Във формата, в който обсъждахме назначенията в националната здравноосигурителна каса и крачкат аназад, поредният компромис, който направихме, тази тема присъстваше. Пак ви казвам – това е формален повод, причините обаче са други. Хората, които са на една маса, си държат на думата. Това очакваме от тях. Многократно сме коментирали – неизпълнение на управленската програма. Преди повече от месец коментирахме неизпълнението на управленската програма в чисто изпълнителна власт. От тогава досега нищо не се случи. Никой от министрите не си взе бележка. Не поиска дори разговор с нас, за да обсъдим тези теми. Струва ми се, че някакси всичко се отлага за след два месеца, когато изтича срокът на това управление с този министър-председател и Мария Габриел поема власта.“

„Нека се върнем малко по-назад, ако търсите някаква политическа нишка на назначението или на уволнението на директора на „Пирогов“. Макар че на мен тази тема ми се струва вече изчерпана. Професор Сербезова, която беше министър в правителството на ПП, която е член на ПП, уволни по същия начин – с доклад за вътрешен одит, стария директор, за да назначи този. Не търсете тук някаква политическа намеса“, каза още Атанасова.

Тя потвърди казаното от Бойко Борисов, че в петък е постигнато разбирателство да не се правят назначения, които не са съгласувани с него, с Христо Иванов и с Асен Василев. Това ли е механизмът?

„Да. Защото Асен Василев е съпредседател на „Продължаваме промяната“, Христо Иванов – на „Демократична България“ и Борисов – лидер на ГЕРБ“, отговори Десислава Атанасова. „Те носят политическата отговорност за взетите решения. Затова говорих за отговорност и за последици. Ако някой друг желае да носи политическата отговорност, нека я носи. Има решения в една правова държава, но има и решения, които изискват и политическа отговорност. Трябва да има основа за политическа почтеност. Когато между партньори има договорки, трябва да се изпълняват“, допълни тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ