Костадин Ангелов: В МЗ спят зимен сън, загубиха 170 млн. Министърът ще изхвърчи след ротацията

Костадин Ангелов

„Министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър“, закани се пред БНТ Костадин Ангелов – депутат, ПГ ГЕРБ – СДС, председател на Комисията по здравеопазване.

Той подчерта, че министърът е отговорен за провала с детската болница, заради липса на административен капацитет за вземане на решения, за провала на редица проекти, сред които по ПВУ.

„Там загубиха 170 млн. за Протонния център, защото в Министерството на здравеопазването спят зимен сън“, посочи Костадин Ангелов.

Бившият министър на здравеопазването нарече скандала с освободения директор на спешната болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров „политическо отмъщение“ и „разправия по болшевишки“.

„Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков. Ние винаги сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в „Пирогов“ от арогантното поведение на един съветник в Министерство на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това. Партията ПП-ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия“, заяви Ангелов.

Според него в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която е невярна.

„Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на „Пирогов“, нещо което каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба. Второ обвиняват изпълнителния директор за обществени поръчки. Защо? Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал „за“ тези поръчки и не го е информирал за порочни практики. Този съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият съвет на директорите?“, попита той.

Председателят на Комисията по здравеопазване посочи, че на 28 ноември министър Хинков казва пред БНТ, че изглежда няма да се смени директора на „Пирогов“, а всъщност ден по-рано е подписал смяната му, се вижда в Търговския регистър.

„Значи той лъже всички и това е опашата лъжа. Разправия по болшевишки“, допълни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ