Кметът Димитров награди именити пловдивски художници

1922789

Новоизбраният председател на Дружеството на пловдивските художници Лидия Симеонова откри Годишната изложба на своите колеги от най-голямото регионално артистично дружество у нас. В Зала “2019″ на ул. “Гладстон“ 32 са подредени близо 160 творби – живопис, графика и скулптура от 103-ма автори.

Официални гости на събитието бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместник-председателят на Общинския съвет Добромира Костова, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Петчленно жури определи тазгодишните носители на наградите на ДПХ, а кметът ги връчи лично на художниците.

За живопис беше отличен Иван Чакъров, младата художничка Даниела Стоянова беше наградена в раздел графика, сред скулптурите приза спечели Димитър Чонов, а Ирина Гърдева получи наградата за млад автор. Специалната “Награда на Кмета на Пловдив“, която се връчва за 12-ти път, заслужи скулпторът Илиян Иванов.

“Възпитаван съм, че когато се срещам с изкуството, то трябва да пробуди у мен някакви чувства. Поздравявам ви, че всяка година организирате такова събитие, защото наред с вашето творчество, което наистина е невероятно, всеки от вас има нужда от стимул и този конкурс е такъв стимул“ – каза в приветствените си думи кметът.

В тази зала, “сред толкова красота в цвят и форма, можеш да се почувстваш като на остров – остров на културата и духовността. Ако човек иска да избяга на тихо място, да преживее красиви моменти, нека да дойде тук“ – призова Лидия Симеонова. Тя е изпълнена с оптимизъм, че Пловдив ще пребъде като град на художниците заради “младата генерация артисти, които много мощно и с амбиция заявяват своето присъствие в изкуството.“

Аплодисменти и благодарности за голямата борбеност и спечелени победи в полза на пловдивското дружество на художниците през последните 10 години получи досегашният му председател Снежана Фурнаджиева. А тя от своя страна пожела на артисти и почитатели “прекрасни Рождественски празници, много любов, много вяра и с Бога напред“.

Изложбата на ДПХ продължава до края на годината и ес вход свободен. Тя се финансира от община Пловдив.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ