Нова идея за Пешеходния мост в Пловдив

1922540

Срещата между ББР, кмета на Пловдив Костадин Димитров и общински съветници за бъдещето на Пешеходния мост е отложена поради заболяване на представителя на банката. Не е фатално, по-нататък във времето тази среща ще се проведе, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Откупуването на концесията на Пешеходния мост от ББР е идея именно на Стаменов, лансирана преди няколко години в предишния управленски мандат. Той е провел няколко разговора с банкерите, по време на които е станало ясно, че нямат нищо против да се разделят с концесията.

„Трябва да се установи салдото, за да знаем точните финансови взаимоотношения, след което ще се предприемат следващите стъпки“ – обясни районният кмет.

Стаменов смята, че е дошъл моментът, в който градът трябва да се обърне с лице към реката и да използва потенциала й. Неговата идея е покритата част на моста да стане открита и достъпна за разходки и наблюдения на реката, а търговските обекти да се ситуират евентуално в масивните постройки на северния и южния бряг.

Ако се реализира начинанието, може да се реши и друг дългогодишен проблем – осигуряване на нов дом на администрацията на район „Северен“. Служителите на кметството работят в ужасни условия в дървени бараки, ситуирани на административен адрес бул. „Цар Борис III Обединител“ 22А.

„Масивната постройка от северната страна на Пешеходния мост е триетажна и е с площ около 1300 квадратни метра. Защо да не се използва за администрацията на район „Северен“? Пространството е достатъчно, а и локацията е подходяща. Условията за работа ще са много добри, а и нивото на обслужване на гражданите ще се подобри“ – разсъждава Стаменов.

Припомням, че през 2001 г. бе подписан договор между община Пловдив и фирма „Подем“ (бивша „Заводски строежи“) за изграждане на административна сграда до кръговото на „Цар Борис III Обединител“ и „Дунав“. Пусковият срок беше определен за 2005 г. и на първите три етажа трябваше да се нанесе администрацията на район „Северен“. Сградата до ден днешен не е завършена, а служителите на кметството продължават да обитават бараки.

Източник: Plovdiv24.bg



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ