Георги Стаменов каза какво е бъдещето на подлеза на Чифте баня

1926392

„Въпросът е искаме ли да имаме един център, на който да се наслаждаваме на архитектура и спокойствие, или искаме тук да е големият паркинг?“, това коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов по въпроса.

Той сподели намеренията си за няколко проекта, а именно многоетажният паркинг и подлеза при Чифте баня.

„Община Пловдив има заложена в програмата си зони за паркиране до ТЕЛК (сградата на бившия такъв – бел. ред.) и до хотел „Лайпциг“, където може да се поеме голяма част от автомобилния трафик, което е важно.

Многоетажният паркинг е един поет ангажимент към бизнеса и живущите в „Капана“ и в Стария град, за да се разреши казусът с паркирането дали за собственици на имоти или за гости на града. Там трябва да се компенсира отнетата възможност за паркиране на лични МПС и тя да бъде в непосредствена близост.“, каза той.

Според Стаменов е ключова връзката между паркинга и проекта за реновирането на подлеза.

Той допълни, че пречката за стартиране на проекта е липсата на финансиране.

„Има проект, има издадено строително разрешение, но няма финансиране. Четири години чакаме да се стартира процедура за избор на изпълнител, да се избере такъв и да се реновира.“

По думите му подлезът е изграден през 1971 година, когато за последно е бил и освежаван.

Преди около две години район „Централен“ е дал 15 хиляди лева, за да го пребоядиса, да премахне опасни електрически инсталации и да подмени осветлението.

„Подлезът има вид, който е незадоволителен спряло моите изисквания и съвременните критерии.“, заяви кметът на „Централен“.

Стаменов ни сподели, че преди години е провел среща с предишното управление на града, за да ги запознае с проблемите ключовото съоръжение и да ги убеди, че е нужно гарантирането на асансьорни съображения, чрез които да се гарантира пълна достъпност както на трудно подвижни хора, така и на майки с колички.

„При изграждането му достъпната среда е била „химера“, а сега трябва да е гарантираме на гражданите.“

За него трите най-натоварени подлези в града са именно тези в район „Централен“ – Археологическият подлез, подлезът на Чифте баня и този при „Тримонциум“. „Фокусът на района е именно в културата и археологията, която ни кара да се гордеем и води туристи в града“, акцентира той,

По тази причина той е в очакване да разбере какво решение ще вземе Община Пловдив относно тези обекти, които имат експонирана археология. Дали ще се превърнат в експонационни зали на открито, където всеки човек може да се докосне до тях, или ще бъде преценено да останат осеяни с търговски обекти.

По думите му кметът Костадин Димитров е запознат с приоритетните за района обекти и през следващите четири години се надява да има развитие не само за тях, но и за сградата на БНБ, Форум Юг-Изток и довършването на Източна порта и Небет тепе, както и създаването на повече зони за отдих и почивка.

Източник: Plovdiv24.bg



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ