Нещо ужасно сполетя Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Съдят България в Европейския съд

Богдана Карадочева, Стефан Димитров

В Европейския съд замислят да съдят България знаменитата певица Богдана Карадочева и съпругът й, композиторът Стефан Димитров. Това се случва, след като съдът прекрати поради изтекла давност дело, което двамата водят за измама.

„Заради медицински въпроси се отложи делото, което заведохме“, сподели певицата Богдана Карадочева пред „България Днес“.

Делото, за което става въпрос, е обвинение, повдигнато от музикалното семейство срещу двама души за особено голяма сума – 514 720 лв. Звездите обаче търпят окончателен провал с последното съобщение на Висшия касационен съд.

Причината зад това производство е, че двойката артисти са били измамени със собственост на голям имот на черноморски курорт.

Ябълката на раздора се оказва хотел в „Слънчев бряг“, за който естрадното семейство твърди, че са били измамени. Версията на звездното дуо е, че хотелиерът на въпросното стопанство им предложил да се включат заедно с него в приватизацията на хотела през 1999 г. Карадочева и Димитров са познавали стопанина от години, били в обща компания с други знаменити музиканти и дори са кумували на сватбата му.

Двамата известни твърдят, че са дали на хотелиера 300 000 долара, а той обещал, че след сделката за приватизация ще ги впише като равноправни съдружници на хотела.

Оказало се, че те са били подведени за тази сделка, вследствие на което изпълнителката и композиторът осъзнават, че не са вписани като собственици. Това довело до повдигане на обвинение още през 2016 г. Тогава Софийският районен съд оправдава двамата подсъдими.

Освен това случаят се преразглежда отново от Софийския градски съд, който отново оневинява обвинените. Апелативният съд обаче връща делото към Градския съд за повторно разглеждане.

В края на краищата през 2021 г. СГС излиза с решението да отмени оправдателната присъда и да прекрати наказателното производство. Причината – изтеклата абсолютна давност.

Причините за забавянето на производството са няколко. От една страна, самото обвинение е било внесено късно от страна на прокуратурата. Още един фактор е, че заради пропуск на първия съдебен състав на СГС – трябвало е член от състава да се отведе, защото е участвал преди това и в разследването. Третата причина – здравословното състояние на един от подсъдимите.

Обичаната певица се съмнява в достоверността на факта, че въпросният обвинен наистина е имал проблеми със здравето. Според нея подсъдимите са се възползвали от медицинските удостоверения, за да отложат до изтичане на давността.

Висшият касационен съд също се изказа по въпроса. Върховните съдии са категорични, че СГС е приложил правилно закона за изтекла давност. „Към 31.12.2022 г. срокът на давността за наказателно преследване е изтекъл, поради което при изричното искане на подсъдимите за прекратяването на наказателното производство по-нататъшното му разглеждане и решаване е недопустимо.“ Това е позицията на ВКС, цитирана от съобщението на тяхната пресслужба.

За Богдана и Стефан казусът се превръща в безнадежден случай, но емблематичните музиканти не се предават и все още търсят правата си.

„Остава да съдим държавата“, заяви Карадочева, която подготвя иск за Съда на Европейския съюз. Естрадното семейството е готово да се изправи срещу държавата, за да си търсят правата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ