Прецедент! Разведени бащи излизат на протест: Настояват за спешни промени в закона

payimage-610588

На Деня на бащата родители излизат на протест с искане за равни права при отглеждане на дете след развод. Те настояват за законодателни промени в Семейния кодекс. По думите им „споделеното родителство“ е едно от решенията, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи, предава Нова.

„Споделено родителство в едно изречение означава, че правата над детето са юридически разделени 50 на 50 между двамата родители. Тоест те взимат решения в какво училище да учи, какъв спорт да практикува. И физически детето да прекарва поне 35% от времето си с единия от родителите. В момента законът не позволява такова нещо“, заяви Слави Несторов, основател на Фондация „Споделено родителство“.

Според него вследствие на това детето живее разделено от един родител и развива психически травми. „Споделеното родителство е най-доброто. Така се създават здрави деца и общества“, добави той.

„Тенденцията е да се приемат процедури за споделено родителство. Ето сега в момента е на финала приемането в Швейцария, те положижа много сериозен труд, имаше изследвания на учени“, посочи Пламен Борисов, адвокат.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ