Е, не! И в Wikipedia вдигнаха ръце от Пеевски! Плаща си да го пишат добър баща на чалга-чавета, честен бизнесмен, меценат

Делян Пеевски

Платено редактиране, невярна информация, липса на източник, конфликт на интереси – администраторите на Wikipedia не могат да насмогнат да блокират и недопускат канонадата от „редакции“ на информацията на английски език за депутата от ДПС Делян Пеевски в световната онлайн енциклопедия. Това установи разследване на Фрог нюз.

Администратор на английската версия на енциклопедията потвърждава, че след множество опити да се редактира информацията, депутатът е прибягнал до платени услуги на фирма, която е в черният списък на Wikipedia. „Този път имаме потвърждение, че това е политикът“, пише администраторът, който прави проверката след сигнал, че в сайта на Wiki Management Inc -компания за платен PR, се е появил хвалебствен отзив за услугите им, подписан от Делян Пеевски. Потвърждението, че депутатът е техен клиент, се отнася за друга компания със същата дейност – Wiki Professionals Inc.  Явно войната на Пеевски за образът му в чуждоезичните справочни сайтове е минала на друго ниво, което налага информацията за него на английски език да бъде надлежно моделирана. Защо точно сега? Тревожи ли го предстоящото решение по закона Магнитски в САЩ? Очаква ли много хора от други държави да проявят интерес кой е той и каква е дейността и кариерата му?

 

Последните редакции на текста за Делян Пеевски включват изказванията от 14 юни 2018 г. на Пламен Георгиев, шеф на от Комисията за антикорупция и конфискация на незаконното имущество (КПКОНПИ), че всички подозрение и съмнения, повдигнати от враговете и противниците му са изчистени. Пеевски е „модел на гражданин“, поради факта, че е бил подложен на проверка повече от десетилетие и всички изводи показват само, че не е извършил нарушения. Пламен Георгиев е цитиран още и, че г-н Пеевски е един от най-големите данъкоплатци в страната.

 

Новата редакция с констатациите на КПКОНПИ е веднага след текста за сринатия рейтинг на България в класацията на „Репортери без граници“, основаващ се главно на липсата на свобода в медиите, заради монопола на Делян Пеевски в изданията и разпространението на печата в страната ни.

 

Битие и страдание на Делян Пеевски в Wikipedia

 

Усилията на депутата да пише за него само хубави неща на английски език имат своята градация и история. На 15 декември 2013 г., „автор“ с име Olsonspterom, който и да е той, в 22:53 създава страница за Делян Пеевски.  От обема на информацията, която публикува може да се направи извод, че не е авторски текст, а получен наготово. От справка в историята за дейността на този потребител се вижда, че той се занимава  главно да създава и редактира страници в он-лайн енциклопедията на фолк изпълнители като Цветелина, Тони Стораро, Деси Слава, Преслава, Петя, Руслан Мъйнов, Софи Маринова, Веселин Маринов, Крум, Камелия, Милко Калайджиев, Ивана, Глория, Гергана, Галена, Емилия… и Делян Пеевски. Кой стои зад този профил не е ясно, но се вижда, че не е редактирал нищо от 2014 г. Вероятно е сменил работа си или е спряло заплащането за дейността му.

 

.

 

След създаването на биографичната страница, информацията за депутата от ДПС се допълва и дописва от други „автори“ като Kaloyanchev67. Отново се виждат големи обеми допълвана информация, т.е. предварително подготвена. Този профил, до към юни 2017 г., се грижи, освен за информацията за Делян Пеевски, още за имиджа в онлайн енциклопедията на Движението за права и свободи, Сотир Цацаров, Бойко Борисов, „Да, България“.  Дейност се равива и по осведомяването на английски език на читателите на Wikipedia за престъпността, корупцията и убийствата  в страната ни. Последните редакции и допълнения в информацията от този автор са от края на 2017 г.

 

В края на 2017 г.  Клуб Z публикуваха подробен материал, че главният редактор на в. „Монитор“ Любомира Будакова е посетила курс за автори/редактори в Wikipedia и сериозно се е заела лично да редактира информация за собственика на изданието, чиито главен редактор е. Будакова редактира смело, въпреки, че на участниците журналисти в обучението изрично е казано, че е проява на лош вкус и конфликт на интереси да допълват информация за началниците си.

 

Редакции на Будакова по страницата с информация за Делян Пеевски са докладвани към администраторите на английската версия точно като конфликт на интереси и нарушаване на правилата за неутрална гледна точка при създаването на съдържание. Заедно с това започва дискусия по конкретната формулировка на информацията и позоваването на достоверни източници, в която една от най-спорните теми е дали може или не да присъства думата „олигарх“, като определение за депутата от ДПС. Аргументът на служителите на „нашият издател“ е, че определението за олигарх в самата Wikipedia не съответства към личността на депутата. Администраторите упорито напомнят правилата за неутрална гледна точка и списването на биография на съвременна персона.  Явно да бъде наричан олигарх дразни Делян Пеевси, но пък надлежно е отбелязано, че партньорът в живота му е Цветелина Янева и че има две деца – все теми, които циркулират като слухове без официално потвърждение в нашите медии. Лицето, което най-често не допуска редакции на служителите на Пеевски и обяснява, че се нарушават принципите на онлайн енциклопедията, e с никнейма Quickfingers и е администратор.

 

След тези спорове и редакциите от вида „БНР информира, че…, но пък няма официална информация за това“ администраторите повишават временно защитата и възможностите да се правят редакции и допълнения в текста на страницата за Делян Пеевски. В средата на юли 2018 г. един от администраторите пише: „Здравейте, колеги редактори. По мое мнение тази страница трябва да бъде окончателно променена, след като разширената потвърдена защита изтече, поради постоянна злоупотреба и конфликт на интереси от началото на годината. Просто погледнете историята на редакциите, за да видите какво имам предвид. Не мисля, че ситуацията ще се подобри скоро…“. Администраторите продължават да се противопоставят на редакции, които нарушават правилата на световната он-лайн енциклопедия за неутрална гледна точка и създаването на страница на съвременна личност.

 

Пеевски плаща за редактиране в Wikipedia на компания от черния им списък

 

Докато върви спорът за това нарушени ли са правилата за редактиране, на 20 август 2018 г., администраторите получават нова информация за нарушения на правилата за страницата на депутата от ДПС Делян Пеевски. Съобщението е, че съдържанието на биографията му вече е поверено на фирма, която се занимава с „пране на имидж в Wikipedia“, т.е. платено редактиране. Правилата на он-лайн енциклопедията изискват, когато има проблем с платеното редактиране да се активира ниво на защита, което позволява редакции само от редактори, които имат логична и разумна история на редактиране.

Реакцията от администраторите: „…Наскоро се появи нов редактор, който изглежда малко запознат с Wiki и чиято единствена цел беше да изчисти всякаква отрицателна информация за Пеевски. Може би някой от агенцията се опитва да „поправи“ нещата за него…  Има още един в wikiprofessionalsinc (dot) com (изглежда, че сайтът е в черния списък). Този път имаме потвърждение, че това е политикът.“

 

.

 

Ако за Wikipedia става въпрос за имидж, с който не може да има компромиси, за Делян Пеевски става въпрос за пари, за санкции по закона „Магнитски“. На този он-лайн терен дейността на Пеевски  изглежда като кокошкарско и нескопосано надцакване, което може да минава тук, в печатните му издания, но не минава отвъд пределите на България. Делян Пеевски го няма в социалните мрежи, „менажерията“ му от предани служители не умее да борави с тези съвременни канали на комуникации.  Платените тролове не вършат много полезна работа, защото хората с имена и авторитет говорят в социалните мрежи, а Пеевски го защитават само Йордан Цонев и Хамид Хамид по Нова телевизия.

 

P.S. Каква ирония за Делян Пеевски, че  инициалите на депутата, на клавиатурата с латиница на компютрите – DP,  съответстват на клавишите  на българската с  АЗ…

 

Благовеста Фармаконова за ФрогнюзЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ