Българка е първата жена, която ще води Виенската филхармония на новогодишен концерт

албена данаилова

Българската цигуларка Албена Данаилова ще е първата жена, която е концертмайстор на Виенската филхармония по време на нейния традиционен новогодишен концерт, който се излъчва директно в цял свят. Това обяви на сайта си Виенската филхармония, а „Ню Йорк Таймс“ публикува интервю с 48-годишната българска изпълнителка.

Албена Данаилова е позната у нас като концертиращ цигулар и през 2023 г. имаше неин солов концерт в зала „България“ с Варненската филхармония, когато тя изпълни творби от български композитори.

Живее във Виена от 2008 г., като преди това свири в оркестъра на Баварската опера в Мюнхен и постепенно си проправя път от втора цигулка до първа цигулка, а след това и до концертмайстор. От 2008 г. свири в щатния състав на Виенската филхармония, а от 2011 г. е един от четиримата постоянни концертмайстори, като този пост за първи път в историята на оркестъра се заема от жена. Професор е в Университета за сценични изкуства в австрийската столица от 2020 г.

Виенската филхармония за първи път предоставя възможността концертмайстор по време на прочутия новогодишен концерт да е жена и тази чест се пада на българката Албена Данаилова. Диригент на концерта тази година ще е Кристиан Тилеман, предава 24 часа.

Новогодишните концерти на Виенската филхармония се провеждат още от 40-те години на миналия век, а от средата на 50-те години се излъчват от австрийското радио и телевизия безплатно за цял свят. Виенската филхармония по традиция няма свой щатен диригент, тя се дирижира само от гости. На пулта специално за новогодишните концерти са заставали най-големите имена на 20-и и 21-и век: Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Густаво Дудамел, Даниел Баренбойм и много други.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ