Васил Терзиев: Хвърлям оставка като кмет на София! Последва обаче главоломен обрат

7 Dni Bulgaria07.01.2024
1

Преди броени дни столичният кмет Васил Терзиев е преживял истински катарзис, що се отнася до управлението на общината. Раздорът между него и мераклията за поста председател на СОС Борис Бонев, както и натискът от къде ли не, почти докарали милионера до сълзи и той за малко да хвърли клетвения си лист в коша и да подаде оставка, разказват съветници.

Според очакванията на Терзиев, столицата трябвало да се управлява досущ, както се ръководи една бизнес империя, както бил свикнал, и нападките, атаките и опърничавостта на съветниците му дошли в повече.

Управникът даже реши да се освободи от охраната си от НСО и служебната кола и да яхне два различни автомобила, само и само да не попада на агресивни журналисти или алчни общинари, които да го тормозят, защо месец и половина София е на автопилот без председател на СОС и какви постове ще получат в новата администрация.

Според запознати това станало след коледното парти на десницата, на което бяха изядени две торти с образа на разчленения МОЧА. На купона пръв сред равни гости бил кандидатът за шеф на СОС Борис Бонев, който наляво и надясно надъхвал залата, че трябва кандидатурата му да се осъществи, въпреки колебанията на градоначалника.

Както вече стана ясно, между Бонев и Терзиев тлее напрежение, а двамата са на нож буквално от деня след клетвата, когато Мис Бони, както наричат ехидно съветника от „Спаси София“, му станало ясно, че няма да бъде от раз избран за началник на всички съветници. Бонев обаче категорично отказал предложените от Терзиев компромиси, за да отстъпи пред друг номиниран, и кметът бил почти в отчаяние какво да прави.

Градоначалникът бил далеч по-склонен в името на общината да приеме повторение на „сглобката“ с ГЕРБ на местно ниво, ала Борис Бонев продължава да упорства и нямало да пусне обещания преди изборите кокал. Тогава Терзиев решил да смени посоката. Кметът се зарекъл, че повече няма да се поддава на изнудвания и натиск, и ще поеме столицата в свои ръце, докато не се избере председател на съвета, а общината щяла да се управлява като някоя от многобройните му компании – с разпореждания, давани лично от него.

Запознати твърдят, че всичко това довело до катарзиса в кмета и Терзиев решил, че след като е спечелил столицата, ще я управлява както си знае до 10 януари, когато предстои нов вот, и нямало да позволи нито един каприз на Бонев и дясната му ръка и нещо повече – Андрей Зографски да бъде удовлетворен.

Вече се говори и че съгласието на градоначалника да повтори коалиционното управление в общината е довело до разрив сред съветниците на Бонев и двама от тях щели да пристанат на новоучредената сглобка, а Бонев окончателно щял се прости с мечтата да поеме „Московска“ 33.

Източник: Уикенд



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ