Акад. Денков: Учебниците все още лъскат фалшиво имиджа на Русия в историята на България

payimage-612218

Премиерът Николай Денков, който е бивш министър на просветата, смята, че българските учебници продължават да представят Русия във фалшиво положителна светлина. Това стана ясно от негово изявление пред репортери в София днес. Акад. Денков присъства на представянето на най-новата разработка на изследователския институт INSAIT към Софийския университет.

Той бе попитан какво мисли за изказването на военния министър Тодор Тагарев в САЩ относно руската пропаганда в медиите и за нуждата от ревизия на учебните програми по история, които пораждали признателност към ролята на Русия в нашата история, пише Флагман.

„Това са две различни теми“, посочи Николай Денков. Той изложи вижданията си за мерките, които биха могли да се вземат по отношение на руската пропаганда в медиите, след което заяви: „По отношение на учебниците ситуацията е много различна. Това, което трябва да кажем за учебниците, е, че те трябва да представят, примерно, историята такава, каквато е била. Това, което е особено за нашите учебници (казвал съм го и друг път), е, че в тях е представена само една част от историята, която представя Русия, Съветския съюз в една определена светлина. Истинската пълна история съдържа тези елементи, но съдържа и други елементи, които много грижливо и внимателно са разчистени и от там се създава едно внушение, с което децата израстват. И аз съм израсъл с това внушение и ми трябваха години след това да прочета други книги, книгите на Стефан Цанев, друга история, с документи, прочетете Санстефанския договор – горещо препоръчвам на всеки, за да разберете за какво става дума.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ