Преди да му бият шута за некадърност: Министър Димитър Илиев разпарчетоса тотото на свои авери и мошеници

димитър-илиев-1280x861

Министърът на спорта Димитър Илиев отново предизвиква внимание с гафовете си в процеса за подбор за ръководни позиции в подчинените на него Дружества.

Неговите решения за назначения на близки сътрудници в Управителния съвет на Спортния тотализатор, като едновременно изхвърля опитни професионалисти, предизвикват неудовлетворение и скандали

Критиките и провалите на ръководството на ММС като, че ли не спират, месец преди ротация. В неспособността си да се справи с какъвто и да е проблем, министърът на спорта Димитър Илиев направи пореден огромен гаф.

Припомняме ви, че точно преди месец именно спортното ведомство беше замесено в поредния скандал ( преди това за футболните агитки) с арести за подкупи на негови служители, а сега са наред драматични сцени с назначенията в ръководните състави на Търговските дружества. На изпроводяк министъра реши да назначи в ръководствата им изцяло приближени негови хора без никакъв опит и квалификация, но за сметка на това със съмнителна репутация. От страницата на ММС намерихме следната информация относно конкурс за членове на УС на БСТ : http://mpes.government.bg/Pages/Announcements/Default.aspx?evntid=Pm4y3LL2%2btw%3d

Кандидати за три от общо петте места за членове на УС на БСТ (представители на държавата) са: Виктор Николаев Налбантов, Любомир Стефанов Петров, Георги Христов Тарлеков, Рада Миткова Гьонова, Петър Михайлов Пейчев.

От встъпването си в длъжност през юни 2023 г., министъра назначи за временно изпълняващ длъжността – Изпълнителен директор на ДП БСТ – Георги Тарлеков, макар, че за него бяха посочени факти за злоупотреби с финансови и служебни правомощия. Уволнената от предходното ръководство на Дружеството (бел. Ангел Иванов) след скандални разкрития за корупционни практики с Обществени поръчки, Рада Гьонова също беше назначена като член на УС. Интерес предизвиква и длъжността, която заема и към настоящия момент Петър Пейчев. Той е дългогодишен съдружник и партньор в продуцентска компания Дрийм Тийм, собственост на Евтим Милошев, като в момента Пейчев е и Председател на УС на Тотото. Именно екипа на Дрийм Тийм все още обезпечава заснемането на тиражите от игрите на Спорт Тото. Небезизвестен е факта за приятелските отношения между Милошев и министъра. Точно в тази връзка Пейчев е предложен и влиза в управата на Тотализатора.

Любопитно и скрито за медиите и обществото остава обаче, че Петър Пейчев отпада още на първи тур по подбор на документи. Възниква сериозен въпрос: Как човек който не отговаря на минималните законови изисквания по закона за Публичните предприятия влиза в управата на Тотото и дори е Председател на УС? Проверяват ли се въобще документите на директно назначените кандидати или са на принципа „щом е наш човек, няма проблем“! Абсолютно недопустимо поредно нарушение. Сериозен е въпроса: как след като е отпаднал от конкурса и не отговаря на минималните изисквания Пейчев ще продължи да изпълнява служебните си задължения?! Това е изключително тежък административен рецидив, подлежащ за по тежко и сериозно разследване от компетентни органи.

В последващите етапи на конкурса, естествено отпадат: Любомир Петров, който също беше свързан с Тотализатора и Виктор Налбантов, като втория е бивш Изпълнителен директор на Лафка Маркет. Налбантов има огромен опит в дистрибуцията и разпространението на наземен хазарт по времето на Национална лотария. Петров е бивш Изпълнителен директор на БСТ със сериозен опит и показал добри финансови-оперативни резултати по време на управлението му.

На финала остават само „нашите хора“ – Тарлеков и Гьонова. За Гьонова се знае, че няма корупционна поръчка или практика в която тя да няма основно участие. Очевидно ще е доста ценен кадър при последващи схеми, които зам. -министъра Иво Кацаров и Илиев смятат да реализират. Репутацията на Тарлеков е изключително противоречива, като основно се слави с некадърните си схеми за източване на средстава и почти от всичките му предишни позиции е бил позорно отстраняван с множество генерирани преписки и досъдебни производства. Заформя се чудесен тандем юрист-измамник и финансист-измамник.

По подобен съмнителен начин за законосъобразност и прозрачност на целия процес е организиран подбора на 2-ма независими членове на УС на БСТ, който се провежда в Агенция за Публичните предприятия. Там се явяват 11 кандидата. На финала, разбира се, остават 5-ма, като първите двама, които министъра най-вероятно ще назначи са хора от най-близкото му обкръжение. На първо място Николай Николаев Маринов – финансист, който по настоящата му длъжност случайно е съветник на Илиев, последван от Димитър Христов Лазаров, също много приближен на министъра и на зам.-министъра Кацаров.

От наши източници в министерството научихме, че Илиев и Кацаров неколкократно са инструктурали комисиите по подбора кои са правилните кандидати, които трябва да останат на финала: „Никакви хора на ГЕРБ и Пеевски!“ е бил категоричен министъра. Ние обаче, сме поискали цялата документация по двата конкурса да ни бъде предоставена по ЗДОИ за независим анализ тъй като е очевадно, че комисиите за подбор не са оценявали обективно участниците, а според инструкциите на Илиев и Кацаров.

Въпреки словесните атаки и критиките към министър Илиев, той продължава със своите неподходящи назначения, което прави необходимостта от независимо разследване и обективен анализ на конкурсите още по-належащи. Всичко това създава основания за сериозно съмнение в честността и компетентността на министъра и изисква отговори на въпросите:
Защо министъра Илиев прави конкурс малко преди ротацията, подозирайки предвид словесните атаки с Председатели на ПГ, че ще бъде сменен поради тотална некадърност, безхаберие и корупция?
Защо назначава само за негови кадри, които нямат никакъв опит в оперативното управление на хазартна дейност и то начело на основният източник на финансиране на спорта?
Защо допуска груба намеса в работи на Комисиите за подбор на ръководствата?
Готвят ли поредна корупционна среда в тотализатора ?



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ