ФУРОР! Три българки завоюваха златен медал на шпага на турнира за Световната купа в Ташкент

фехтовка

Исторически успех за българската шпага! Михаела Стефанова, Виктория Велиславова и Рая Ягова, под ръководството на треньора Даниел Бояджиев, станаха шампионки в отборната надпревара на турнира за Световната купа за девойки в Ташкент (Узбекистан). Фехтовачките ни показаха блестяща игра, спечелиха първи за българската шпага златен медал от Световна купа и отвориха нова страница в историята на този спорт у нас, предава TraficNews.

Стефанова, Велиславова и Ягова бяха поставени под N2 в състезанието и започнаха участието си от втория кръг на елиминациите, където отстраниха Казахстан с категоричното 45:24. Победата ги изпрати на финала, в който шпажистките ни победиха тима на Турция с 45:42 и триумфираха в турнира.

„Това беше дълго чакан успех, постигнат с много постоянство и труд,“ каза Даниел Бояджиев. „През последните няколко сезона момичетата постоянно подобряват играта си, демонстрират зрялост и амбиции за победа. Надявам се, че пред всички български шпажисти предстоят още много успехи на големи турнири. Поздравявам Михаела, Виктория и Рая за златния медал.“

В индивидуалната надпревара Виктория Велиславова също записа рекордно за българската шпага класиране, като с печели сребърен медал в конкуренцията на 46 фехтовачки от 8 държави. В групите възпитаничката на фехтовален клуб София победи 5 съпернички в 5 срещи. В елиминациите Велиславова надделя над Кристина Канкия от Грузия с 15:7, а в двубоя за място на четвъртфиналите победи Наталия Зинякова от Казахстан с 13:10. В срещата за място в топ 4 шпажистката ни победи Алейна Ертурк от Турция с 15:11, а във полуфинала след изключително оспорвана среща сломи Фара Манфуз от Египет с 15:14. В двубоя за титлата Велиславова отстъпи пред Анастасия Рустамова с 9:15 и спечели сребърния медал.

Михаела Стефанова също игра много добре и се класира 11-та, а Рая Ягова завърши турнира на 22 място.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ