Двама министри унижиха БСП преди малко: Да ходим в НС, заради тях? Имаме по-важна работа

7 Dni Bulgaria26.01.2024
payimage-603373

Двама министри не се явиха на днешния парламентарен контрол, макар че бяха предвидени в програмата. Това са вътрешният министър Калин Стоянов и екоминистърът Юлиян Попов.

И двамата трябваше да отговорят на по шест въпроса от депутати. Пред народните представители се явиха Асен Василев и Георги Гвоздейков. Към тях обаче имаше само девет въпроса и така контролът приключи за час и половина, а не за три, както е по правилник.

Първи по програма беше финансовият министър Асен Василев с девет въпроса. По средата водещата заседанието Росица Кирова съобщи, че е пристигнало уведомление, че следващият министър – Калин Стоянов, няма да може да присъства поради неотложен случай. Той щял да участва в конференция за превенция и борба с трафика на хора с вицепремиера Мария Габриел. Там той щял да представи основния доклад.

След като Асен Василев отговори на питанията пред депутатите трябваше да излезе Юлиян Попов, който бе трети в програмата. Тогава обаче Кирова изчете уведомление от заместника му Петър Димитров, че Попов също няма да може да дойде поради неотложен случай.

Липсата на министрите ядоса депутатите от БСП. „Това е недопустимо – в последния момент на министъра нещо му възникнало и той е решил, че няма да идва на парламентарен контрол. Това е невъзможно и това е ваша работа да не го допускате като ръководство на Народното събрание. Това е подигравка, неглижиране на народните представители, които чакат министрите, за да зададат своите въпроси, както и подигравка към институцията“, каза Христо Проданов от БСП.

Кирова му отговори, че тя самата също тъкмо е получила уведомленията, и обясни, че е помолила администрацията да се свърже с двамата министри.

Освен тях в парламента не дойде и регионалният министър Андрей Цеков. Той бе последен в дневната програма и към него имаше само един въпрос. Цеков също не дойде. Кирова не обяви защо, но е възможно въпросът към него да е бил отложен от депутата, който го е задал – Стефан Мирев от ГЕРБ-СДС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ