Пловдивчани обсъждат с властта как да се харчи бюджета на Общината от 684 млн. лева

Screenshot 2024-01-27 at 9.58.26

Обществено обсъждане за бюджета на Пловдив за 2024 година ще се проведе днес. То е насрочено от 12:00 часа в залата на Общинския съвет, като за първи път то е в почивен ден. На обсъждането могат да дойдат всички пловдивчани и дадат своите предложения за харченето на общинските средства през тази година .

Те ще бъдат вписани в протокол, който ще бъде приложен към предложението към местния парламент, а градското ръководство може да приеме част от тях преди внасянето му гласуване.

Предложената макрорамка за тази година е 684 млн. лева От тях 384 млн. лева са делегирани от държавата дейности – за издръжка на училища, детски градини, социални, здравни и други служби. Местните приходи са размер на 300 млн. лева, в това число и неусвоените заеми.

Въпреки че бюджетът за 2023 година имаше дупка от 65 млн. лева неизпълнение от приходите и новата администрация е заложила сходни показатели. За миналата година от предвидени 242 млн. лева данъци, такси и доходи от собственост събраните пари бяха едва 178 млн. лева.

През 2024-а приходите се очакват да с в размер 235 млн. лева, като корекцията по отделните пера е съвсем малка.В разходната част капиталовата програма е 123 млн. лева, но в нея почти няма нови обекти. В сумата не са европейските проекти, както и тези, за които се очаква държавно финансиране в размер на 100 млн. лева.

Най-големите разходи извън капиталовата програма са компенсациите на автобусните превозвачи в размер на 10 млн. лева. В бюджета са предвидени и 12 млн. лева за „Тея инвест“ за парка от 67 дка до Гребната база, като в сумата е 1,5 млн. лева неплатени от миналата година.

Голяма част от обектите в програмата за ремонти са текущи проекти, които стартираха в предходния мандат. В разходната част най-голямата записана сума е за Голямоконарско шосе – 17 млн. лева, като средствата са от държавния бюджет, които са по сметките на Община Пловдив.

В бюджета се виждат още неразплатени средства за „Модър-Царевец“ и бул. „Хаджи Димитър“, както и 5 млн. лева за ул. „Царевец‘“, чийто ремонт трябва да започне тази година. Въпросните средства са от 40-милионния заем, който бе теглен от Зико.

Това, което прави впечатление е, че за ремонта на бул. „Кукленско шосе“ са заложени 6 млн. лева. Той ще бъде за сметка на Рогошко шосе, който ремонт е замразен.

Единствената нова улица, която ще започне през тази година е изграждането на ул. „Георги Странски“, за която са заделени 1,3 млн. лева.

Спортните обекти са друго голямо перо. В цялата капиталова програма са заложени 18 млн. лева за басейн „Младост“, а за стадионите на Локомотив и Ботев има съответно 12 млн. лева и 6 млн. лева, които не са усвоени. Двата обекта са в списъка на обектите, които очакват финансиране в размер 74 млн. лева от държавния бюджет. За спортния комплекс край езиковите гимназии има 3,4 млн. лева.

Освен тези разходи се очакват пари от държавния бюджет за ул. „Славянска“, ул. „Генерал Колев“, нова връзка в ЖР „Тракия“ между А10 и А12, кино „Космос“ и Форум Север и Юг.

Районните кметове ще имат около 800 000 лева за ремонти и други проекти. Те все пак може да получат целево средства за по-големи техни проекти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ