„Маркет линкс“ разплака Кирил Петков с лоши резултати: ГЕРБ с 23,8%, ПП-ДБ драпат зад тях с 17,2%

payimage-605727

Ако изборите бяха днес, разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би била около 6 процента и половина. Това става ясно от проучване на „Маркет линкс“, представени по БТВ.

Близо една пета от участниците заявяват, че няма да гласуват или няма да подкрепят никого.

Процентите са от гласуващите. Сред всички граждани партията на Бойко Борисов се ползва с около 15 на сто доверие, а коалицията – с около 10. ДПС твърдо е трета политическа сила с около 12 на сто, а „Възраждане – изпада на четвърта позиция с 9,9%. БСП има 8,5% и е следващата, пета партия, която би влязла в парламента, ако изборите са сега. „Има такъв народ“ има 3,8% и остава под чертата за влизане в Народното събрание.

На въпрос – по-спокойна ли е ситуацията в страната 46 на сто от респондентите казват, че не са съгласни. 37 % обаче оценяват положително ставащото, а 17 са неутрални.

На фона на непрекъснати скандали интересно е, че през януари доверието в парламента „отлепва“ от дъното и бележи лек възход. Но в правителството спада.

По-голямата част от българите очакват ротацията в управлението да се случи без особени сътресения между основните политически партньори.

43% от участниците потвърждават, че очакват смяната в управлението на страната да премине без трусове между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 40 на сто са скептични и не очакват преходът във властта да бъде плавен и безпроблемен.

Националното проучване е финансирано и реализирано съвместно от БТВ и „Маркет ЛИНКС“, проведено е сред 1016 лица над 18 г. в страната в периода от 26 януари до 4 февруари по методите на пряко интервю и онлайн анкета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ