Психично болен без надзор запали психоболницата в Бургас. Оставил запалена цигара върху фотьойл

170781987036961

От този фотьойл, тапициран отвън с кожа, с метална конструкция, но пълен с дунапрен, е лумнал огънят в психоболницата в Бургас, от който снощи се размина по чудо без жертви и само с неколцина леко обгазени пациенти. От 9 до 12 часа от МВР са разпитани всичките шестима психично болни, които са се намирали на 9-ия етаж, в различни стаи, на лек режим. Сред тях има и жени, предава Флагман.

Тъй като тютюнопушенето в сградата не можело да бъде ограничено, заради специфичните нужди на битуващите вътре, някои от които абстинентни към алкохол и дрога, всички по коридорите на различните етажи имали възможност да припалват цигара.

Нещо повече – между самите етажи няма ограничения и всеки може да посети „колегата“ си по съдба. Към момента е установено, че около 19 часа, малко след вечеря, пожарът е възникнал по вина на настанените на 9-ия етаж. Един от тях е оставил запалената си цигара върху фотьойла, огнището е тлеело поне 15-20 минути, преди да се възпламени, но е учудващо как през това време димът не е уловен от никого по стаите.

От втория етаж нагоре всички прозорци са с решетки и при това разпалване на огъня можеше да има реални всичките 103-ма настанени за лечение.

Факт е, че държавата отдавна е абдикирала от грижата за тези хора, болницата е в окаяно състояние, поради липса на кадри, заради ниското заплащане, неадекватно на рисковия труд. Тъй като Бургас се нуждае от функционирането на този център за психично здраве, още снощи кметът Димитър Николов успокои, че ще задели общински средства за бърз ремонт от 8-ия етаж нагоре.

Наказателна отговорност не може да бъде търсена от подпалвача, тъй като е невменяем. В кадъра на Флагман.бг, който публикува се вижда ясно фотьойлът, от който е тръгнал пожарът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ