ГОРДОСТ! Георгиева и Миладинов се класираха за полуфиналите на Световното в Доха

йосиф

Габриела Георгиева и Йосиф Миладинов се класираха за полуфиналите на световното първенство по плуване в Доха. И те вече са 5 за родния тим.

Георгиева направи страхотно плуване на 200 м гръб и се класира с трето време за полуфиналите с покрит „Б“ норматив и време 2:10,86 мин. Това е първо й слизане под 2:11 мин. и много близо до националния рекорд на Екатерина Аврамова от 2:10,43 мин.

Също и до норматив „А“, гарантиращ олимпийската квота – 2:10,39 мин. Досегашното най-добро време на Габриела бе 2:11,16 мин.

Това бе втория полуфинал в Катар за състезателката на Кристиян Минковски и столичния Дамини ЛВ след този на 100 м гръб.

„Зная, че мога да покрия норматив „А“. Исках да го направя още на сутрешните серии, за да ми е спокойно – на мен и моя треньора. Това е дългогодишен труд. Ще направя всичко възможно довечера да го покрия. С всеки изминал ден добивам увереност. Надявам се да изляза спокойна на полуфиналите“, коментира Георгиева пред Андрей Демирев за БНТ3.

Най-бърза в пресявките бе американката Клари Кързан с 2:10,50 мин. Само четири състезателка слязоха под 2:10 мин. и една от тях бе Георгиева.

Преди това Йосиф Миладинов се класира с лекота за полуфиналите на 100 м бътерфлай. Състезателят на Спринт-София даде десето време в пресявките, регистрирайки 52,10 сек.

Миладинов има олимпийска квота именно в тази дисциплина, на която в Токио стана осми. Националният рекорд на пловдивчанина е 50,93 сек. от 25 май 2021 г. в Будапеща, когато взе среброто на европейското първенство за мъже.

Най-бърз в пресявките на 100 м бътерфлай в Доха беше австриецът Симон Бухер с 51,42 сек.

„Почувствах се добре. Накрая бях малко уморен. Ще възстановявам и довечера ще съм по-добре. На късмет ще е. Може би трябва да тръгна малко по-бавно – на усещане, и да се върна по-бързо“, коментира Миладинов пред БНТ3.

Калоян Братанов остана на 33-о място в сериите на 50 м св. стил, плувайки над националния си рекорд – 22,24 сек.

Коко е далеч от норматив „А“ – 21,96 сек. Стандарт „Б“ е 22,07 сек. Полуфиналите на 22,12 сек. затвори словакът Матей Дуса.

Състезаващият се за Гърция Кристиян Голомеев влезе с трето време в полуфиналите. С време 21,70 сек. спечели предпоследната 11-а серия. Синът на големия Цветан Голомеев е световен вицешампион от 2019 в дисциплината.

Най-бърз в сериите бе австралиецът Камерън Макевой с 21,13 сек. Това е шестото най-бързо време в историята.

Източник: bgswim.com



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ