Лена заряза бебето вкъщи, хукна да се обяснява: ГЕРБ, да седнем да говорим! Склонни сме на нов документ

лена бориславова

Отиването на нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през лятото е неподходящо. След изборите проблемите отново ще седят на масата – регулаторите и съдебната система няма да изчезнат от само себе си. Протягаме ръка към ГЕРБ и ако на колегите не им харесва, сме склонни да има друг документ, да има преговорни групи и да седнем и да говорим, защото ротацията наближава.

Toва заяви пред БТВ Лена Бориславова, член на изпълнителния съвет на ПП-ДБ, за отхвърления от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС меморандум за ротацията.

Припомняме, че и вчера в извънредно изявление вицепремиерът и външен министър Мария Габриел обяви отказа си да подпише меморандума, който предлагат от парламентарната група на ПП-ДБ за ротацията в кабинета през март.

Тя обясни, че ПП-ДБ не са поставяли ултиматум на ГЕРБ-СДС, а са ги поканили на разговор с конкретна преговорна рамка.

Първият проблем е какво правим с регулаторите – онези органи, които определят цената на тока, парното, водата, как се управляват обществените поръчки. Регулаторите са голяма задача, от която не можем да избягаме, а да намерим формула, по която да се реши проблемът, посочи Бориславова.

Вторият проблем е по отношение на зависимостите в съдебната система и цялото общество е потресено в последните месеци. Не можем да продължим съвместното управление, ако не можем да решим тези два проблема, изтъкна Лена Бориславова.

Тя иска да види каква е визията на ГЕРБ за регулаторите и искат ли да влязат политически лица в тях.

Бориславова посочи, че има два големи проблема, които трябва да бъдат решени – избирането на шефовете на регулатори, както и проблемите в съдебната система.

„Искам да чуя каква е тяхната визия за регулаторите. Дали искат плаващи мнозинства, дали в регулаторите трябва да влязат зависими политически лица, както стана с КС, дали стоят зад идеята си делението да бъде една трета за ДПС и после една трета за ГЕРБ“, уточни Бориславова.

„Виждаме как работят тези регулатори. Пепи Еврото и Марто Нотариуса са еманация на този процес – регулаторите са избирани с вътрешнопартийни уговорки в едни кабинети. Този процес не може да продължава по този начин“, допълни още тя.

Бориславова е категорична, че от „Продължаваме промяната“ не поставят ултиматум, а канят на преговори за механизъм, за който настояват месеци наред.

На въпрос какво мисли за срещата между Спас Русев и Кирил Петков, Бориславова отговори така: „Тази среща не е направена в Банкя, не е в тайна стаичка, а е на обществено място, където всеки може да мине и да чуе за какво си говорят. Мога да ви уверя, че няма да приемаме номинации на Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсим най-добрите кадри, които се ползват с обществено доверие.“

Бориславова допълни, че регулаторите трябва да бъдат категорично независими.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ