Рокада в родния тенис: Магдалена Малеева е новият капитан на България за „Били Джийн Кинг къп“

Магдалена Малеева

Магдалена Малеева е новият капитан на България за „Били Джийн Кинг къп“. Най-малката от сестрите Малееви заменя на поста Дора Рангелова, предава 24 часа. Първото предизвикателство за Магдалена Малеева на този пост е участието на България в първа група на Евро-африканската зона на световното отборно по тенис за жени. Турнирът ще се състои в Оейраш (Португалия) от 8 до 13 април.

Освен България ще участват отборите на Австрия, Дания, Гърция, Унгария, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Сърбия, Швеция, Турция и домакините от Португалия. В кариерата си Магдалена Малеева достига до четвърто място в ранглистата на WTA. Участва на олимпийските игри в Барселона, Атланта и Атина.

Като състезател за отбора на България за „Фед къп“ (сега „Били Джийн Кинг къп“) записва общо 41 мача (24 победи и 17 загуби).

Магдалена е европейска шампионка за девойки до 14 г. през 1988 г. Тя придобива статут на професионална тенисистка през 1989 г. Първата си голяма титла печели в Сан Марино през лятото на 1992 г. С това сестри Малееви стават първите три сестри, спечелили турнир от веригата на женската асоциация WTA. Сред големите ѝ успехи са несъмнено победите в турнира в Москва, който тя печели три пъти – през 1994, 1995 и 2002 г. Последната си титла от турнира Магдалена описва като „най-добрата седмица в кариерата си“ като по пътя към трофея тя побеждава Винъс Уилямс, Амели Моресмо и Линдзи Дейвънпорт.

С победата в Бирмингам през 2003 г. Магдалена става една от малкото тенисистки, печелили турнири на всички основни настилки. Има общо 60 седмици в топ 10, а през януари 1996 става номер четири в световната ранглиста.

Печели 11 титли на сингъл (10 WTA 1 ITF) и шест титли на двойки (5 WTA 1 ITF). През юли 2015 г. с Рене Стъбс (Авл) са шампионки на „Уимбълдън“ при ветераните.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ