ПРОБЛЕМ! Блокове никнат като гъби в Пловдив, няма достатъчно улици

саниран блок

Добра кондиция на пазара, повишено търсене на жилища и все по-ясно убеждение, че инвестицията в качествен имот ново строителство е отлична дългосрочна стратегия. Така накратко определят актуалното състояние на сектора в Пловдив в първите месеци на годината водещи експерти от бранша. Една от основните причини за по-високата пазарна активност в града под тепетата според тях е ръстът на доходите в областта. По данни на Териториалното статистическо бюро-Юг за последното тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор е нараснала с 9.5%, а в частния – с 14.2%. Друга причина е очакваното приемане на страната в еврозоната, тъй като за мнозина инвестицията в имот остава едно от най-сигурните убежища за парите им. Паралелно с това прогнозата за 2024 г. е бaнкитe дa пpoдължaт дa пoдкpeпят жeлaниeтo нa физичecкитe лицa дa пpидoбият жилищe, включитeлнo кaтo финaнcиpaт пoкyпкa нa eтaп „гpyб cтpoeж“, като се очаква лиxвите да останат около нивата на предходната година.

Сформират се нови жилищни райони без улици
Въпреки засиления интерес към ново строителство в Пловдив, липсата на адекватна инфраструктура, тротоари, паркоместа, зелени площи и детски площадки се превръща във все по-сериозен проблем за града. На пазара има много оферти, но качествените имоти на добри локации са малко, а тези, които вървят „на промоция“ с черни пътища, липса на улично осветление и поне една детска градина в квартала, отблъскват купувачите. Много млади семейства, инвестирали в нов дом в „Остромила“, „Южен“ и дори в старите квартали на Пловдив, се сблъскват ежедневно с липса на елементарни екстри за цивилизован живот. Ето защо все повече купувачи се насочват към западните квартали и към района на Гребната база, който в последните години се превърна в предпочитана локация на града благодарение на новоизградената си инфраструктура, близките паркови пространства, множеството си опции за спорт и рекреация, детски градини, училища и бързи транспортни връзки.

Качественото строителство се купува още „на зелено“
Характерно за града под тепетата е, че покупката на жилища „на зелено“, които бяха спаднали през последните няколко години, отново са на мода. Основните предимства при този тип имоти са по-ниската цена при включване на ранен етап от строителството, избор на етаж, подходящо изложение и разпределения, които най-добре отговарят на нуждите на домакинството.
Статистиката показва още, че висококачествено изпълнените имоти с eнepгocпecтявaщи решения, като високоефективна топлоизолация, дoгpaма и други, са сред най-предпочитаните на пазара. Съветът към клиентите обаче е да са особено бдителни и винаги да проверяват дали инвеститорът е с добра история и репутация – ако има зад гърба си множество отлично завършени обекти, то това говори за фирма, която залага на качество в изпълнението на всеки един проект.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ