Сагата продължава! Адвокатът осъдил България не бил за парите, ама малко било обезщетението

Кристиян Гьошев, Пловдив

Адвокат Кристиан Гьошев от Пловдив спечели дело прецедент срещу държавата. „Предметът на делото не са 30 лева. Предметът е, че държавата, представлявана от Министерство на финансите, е осъдена за бездействието си (на Народното събрание) и че не предприела изпълнение на решението на съда в Страсбург. За това е осъдена държавата. Мотивът бе, че делото ми никога не може да бъде разгледано в съда. Мен това ме дразни, а не 30-те лева“, каза Гьошев пред репортер на Plovdiv24.bg.

Преди 13 години на Гьошев е наложена глоба в размер на 30 лева от МВР. Тогава не му е дадена възможност да я обжалва пред съда, защото според действащите към онзи момент норми на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) е бил ограничен достъпът до съдебния контрол за глоби до 50 лева.

Година по-късно конституционният съд обявява за противоконституционна тази ограничаваща норма в ЗДвП.

През 2018 година от съда в Страсбург излиза решение, чрез което става ясно, че са нарушени правата му и че има право на съдебен процес.

След решението на Европейския съд по правата на човека, Народното събрание не приема нов закон, който да даде възможност на засегнатите и глобени да обжалват пред български съд санкциите си.

Гьошев желае от прокуратурата да възобнови делото му, но получава няколко отказа. Мотивът е, че в Закона за административните нарушения и наказания няма такава правна възможност.

Години по-късно парламентът приема изменение на закона, чрез което след осъждане от съда в Страсбург пострадалият от нарушение на Европейската конвенция за защита правата може да възобнови делото си.

Изменението на закона обаче е ново и не обхваща старите случаи, като този на Гьошев. „Така на практика се оказах „заключен“ между двата текста на закона – стария и новия“.

На 19 февруари 2024 Софийският районен съд присъжда на пловдивския юрист 1000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, като е отхвърлил останалата претенция до поисканите от него 6000 лв.

„Това е принципен въпрос. Вредите нямат паричен еквивалент с оглед на това, че никога няма да получа правосъдието, което искам. Редно е съдът да ми даде по-високо обезщетение, ако не и цялото.

Според Гьошев обезщетението е твърде ниско и несправедливо и смята да го обжалва пред Софийския градски съд.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ