Криза в образованието?! Само в Пловдив над 200 пенсионера преподават на децата ни

учител пазарджишко

240 пенсионирани учители продължават да преподават в пловдивски училища. Това подрежда областта на челните места в класацията по брой преподаватели, навършили пенсионна възраст, които остават в класните стаи.
По данни на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, който се позовава на информация от МОН, почти 10% /9,38/ са работещите пенсионери в различните видове училища в цялата страна. В детските градини делът им надвишава 15 на сто.
Класацията оглавява София-град с 876 учители в пенсионна възраст и 1613 учители, работещи пенсионери.
Втори в тази класация е регион Варна с 157 учители в пенсионна възраст и 249 работещи учители, вече пенсионери.
На трето място е регион Стара Загора, съответно с 105 работещи и с 164 вече пенсионирани и работещи учители. 

Според профсъюза се наблюдава тревожна тенденция на застаряване в професията, към която няма и необходимия респект в обществото.  Всички учители и директори в България са общо 95 574.
При директорите ситуацията е още по-драматична. Близо 20% /19,4/ са работещите пенсионери или директори работещи в пенсионна възраст, като 155 са директорите в пенсионна възраст и 299 са работещите директори, вече пенсионери.
В момента образователната система е в режим на провеждане на директорски конкурси. Всеки следващ път обаче кандидатите намаляват. В момента на за конкурсите в 276 училища няма желаещи за 33. За останалите са подали 415 учители, което прави прави средно 1,5 кандидати за място. 
От синдиката за пореден път поставят въпроса, че в комисиите не участват представители на синдикатите, директори и учители. Представителите на Обществените съвети пък нямат експертиза, но са включени в състава.
Според 90,1% от участниците в националното изследване на Синдикат „Образование“ връщането на изискване за концепция за стратегическо управление на институцията за период от три години, според чл. 8, ал.21 т.3, от наредба 16, която беше изисквана преди 25 г., е грешка, лишена е от експертна логика.
Възнагражденията на учители и директори на нива 125% над СБРЗ за страната не успяват да събудят интереса у младите учители, поради брутално нарасналите задължения към педагогическите специалисти и честите препоръки и обвинения на много институции и родители и техните организации, към педагозите, категорични са от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“..
Докато учителят не получи инструментите за дисциплина в клас и свобода в своята работа, доверие и вяра в неговия труд, младите няма да остават в системата, а средната възраст ще чупи всички психологически граници, предупреждават от профсъюза.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ