ГЕРБ свалиха усмивките на ПП: Няма да отстъпим! Искаме коалиционно споразумение по всички теми

деница сачева, тома биков, теменужка петкова

Няма да отстъпим, искаме колективно споразумение по всички теми. Това заявиха представители на ПГ на ГЕРБ в отговор на коментар на премиера Николай Денков, който не хареса предложението за коалиционни споразумение.

„Това, което се случва са тежки съмнения за корупционни практики в редица министерства. Господин Денков като министър-председател би трябвало да го знае. Това руши доверието както в управлението, така и в институциите“, каза на брифинг Тома Биков от ГЕРБ. Той излезе заедно с колежките си Деница Сачева и Теменужка Петкова, за да отговорят на коментара на премиера.

Очакваме да чуем от Денков като министър-председател какво всъщност е изпълнено. Непрекъснатите намеци за корупционен багаж намираме за нелепи. Искаме да припомним, че до него стои човек, който все още не е дал ясен отговор на „Чаталджагейт“. Има друг министър, в чието министерство, имаше арести за корупция, и още един министър от неговото правителство, който ходи с охрана, добави Деница Сачева.

Не водим борба за постове и неслучайно не слагаме на първо място регулаторите. Затова и не говорим за делене на постове 50 на 50 или 60 на 40, защото смятаме, ще това е най-малкото недостойно, посочи още тя и добави:

Не виждаме да има крачка напред, която да показва промяна в живота на българските граждани.

„Предлагаме съвсем добронамерено и конструктивно да намерим първо механизъм за взимане на решенията, защото правителството на господин Кирил Петков падна точно заради липсата на такива механизми за взимане на решенията. И това, което се случва в момента, е рецидив“, каза Биков.

„Оказва се, че никой не носи отговорност за управлението. Това искаме да променим ние и точно затова предлагаме програма и възможност за прозрачно взимане на решения, а не за задкулисно, защото тази конструкция, която в момента съществува, предразполага единствено към задкулисни разговори и взимане на решения не само тук в парламента. Никой не знае кой министър какво прави, с кого се договаря и на каква база“, допълни депутатът от ГЕРБ.

Според него заложените за правителството приоритети всъщност не са такива, а всичко са приказки пред медиите.

Кога са искрени от ППДБ – когато търсят и намират плаващи мнозинства, или когато пишат меморандуми, попита Теменужка Петкова.

Тома Биков пък заяви, че се случват порочни практики и най-вече това, че се оказва, че никой не носи отговорност за управлението. Затова предлагаме програма с прозрачност за взимане на решения. Това, което те предлагат, предполага задкулисни разговори. Никой не знае кой министър какво прави, с какво се договаря и на каква база. Колегите имат 63-ма депутати и това не е достатъчно те да имат контрол върху всички политики на държавата, всички кадрови назначения и върху начина, по който се осъществяват приоритетите, каза Тома Биков.

В реалността приоритетите не са приоритети, а има тежки съмнения за корупциони практики в редица министерства. Това руши доверието в управлението, отсече той.

Предлагаме конструктивно да намерим механизъм за взимане на решения. Поради липса на такива падна правителството на Кирил Петков. Ние се опитваме да предотвратим политическа криза, изтъкна Биков.

„Категорично няма да отстъпим от това да водим разговори и преговори за коалиционно споразумение, което да включва всички тези теми, по които говорихме до този момент“, заяви Деница Сачева.

„Не приемаме поведението, което има „Продължаваме промяната“, в непрекъснато неглижиране на това, че ГЕРБ-СДС е първата политическа сила, спечелила доверието на своите избиратели и имаща право да предлага и изпълнява програмите, с които е била избрана“, каза още Сачева.

„Не водим борба за постове и неслучайно не слагаме регулаторите на първо място. И неслучайно ние не говорим с такива формули като 50 на 50 или 60 на 40, 20 на 30, защото смятаме, ще това е най-малкото недостойно“, посочи Сачева.

Според нея в момента изглежда, че министрите изпълняват свои лични програми, а не поетите ангажименти в управленската програма. Тя даде пример с това, че две поредни заседания социалната комисия, на която тя е шеф, не е имало нито един постъпил закон от Министерството на труда и социалната политика.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ