ВИП визита в Пловдив! Вижте кого разходи кметът из Цар Симеоновата градина

кметът на Пловдив Костадин Димитров и президентът на Словения

Кметът Костадин Димитров посрещна в Община Пловдив президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар, която е на посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев.
На срещата присъстваха още извънредният и пълномощен посланик на Словения у нас Н. Пр. Наташа Бергел, извънредният и пълномощен посланик на България в Словения Н. Пр. Красимир Божанов, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и представители на Президентството.

Костадин Димитров запозна президента на Словения Наташа Пирц Мусар с емблематичните за Пловдив факти, които го правят толкова забележителен и уникален.
„Пловдив е многолик град – пример за толерантност и разбирателство на различни религии и етноси, които от години съжителстват заедно. Той е водеща туристическа дестинация с богато архитектурно и културно наследство, което свидетелства за хилядолетна история през различните епохи и цивилизации от античността до днес. Пловдив е и център на индустрията, който непрекъснато се разраства, а ситуираната тук Тракия икономическа зона е една от най-големите в страната. През 2014 година Пловдив бе избран за Европейски град на спорт, а през 2019 година – за Европейска културна столица“, посочи кметът на Пловдив.

Той изтъкна, че приятелството между Пловдив и Словения започва преди повече от век, с дейността на словенския езиковед, публицист, стенограф и основател на Певческото дружество под тепетата Антон Безеншек.

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар изрази радостта си от факта, че първото й официално посещение извън София е именно в Пловдив – градът, който пази паметта на словенеца Антон Безеншек.
Двамата с кмета Костадин Димитров се обединиха около становището, че и Словения, и България, като членове на ЕС и НАТО, имат общи цели, сред които са евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, сигурност и стабилност в региона.
„Радвам се, че посетих града, в който е пуснал корени словенският езиковед Антон Безеншек. Благодаря на Пловдив, че се грижи за неговия паметник“. Това написа президентът на Словения в почетната книга на Община Пловдив.

Делегацията, водена от Наташа Пирц Мусар и Костадин Димитров, разгледа Античния одеон на Филипопол и посети паметника на Антон Безеншек в Цар-Симеоновата градина, където бе посрещната с песента „Словения, откъде е красотата ти?“, изпълнена от Девическия хор „Евмолпея“.
президентът на Словения Наташа Пирц Мусар

президентът на Словения Наташа Пирц Мусар

Историкът д-р Стефан Шивачев разказа за живота на словенския езиковед, публицист и стенограф, който преподава в пловдивски гимназии, като въвежда предмета „Етика“ в учебния план и прилага съвременни методики за преподаване на чужди езици.

За делото на Антон Безеншек говори и Димитър Райчев, автор на книгата за 142-мата почетни граждани на Пловдив, сред които е и бележитият словенски интелектуалец. Скулпторът проф. Свилен Костадинов припомни как е сътворил паметника му и отбеляза, че това е обогатило неговия опит.

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар и кметът на Пловдив Костадин Димитров поднесоха цветя и отдадоха почит пред паметника на Антон Безеншек.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ