Сигурност на макс: Икона ще пази скъпата лимузина на президента Румен Радев от катастрофи

IMAGE_17063415_40_0

Трите нови бронирани мерцедеса, поръчани от Националната служба за охрана преди почти две години, са вече в България. Лимузините за по милион лева всяка са възможно най-луксозните издания на марката, направени са по поръчка и са предназначени за превоз на президента Румен Радев, премиера и председателя на Народното събрание. Бронираните мерцедеси ще се ползват и при чужди делегации, които са с висока степен на застрашеност, обясниха от НСО, пише Ретро.

Трите лимузини бяха осветени не от кого да е, а лично от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той и преди е присъствал на тържества и чествания, свързани с президентската институция. Ритуалът по освещаването се е провел в гаража на НСО.

Водосветите на автомобили нашумяха в последно време заради войната по пътищата и желанието на мнозина шофьори да се защитят от зли сили и беди. Цената на услугата обикновено е между 100 и 200 лева, казват свещеници.

Освещаването се прави, за да се предпазят ползващите превозното средство най-вече от катастрофи и пътни инциденти, както и то да бъде защитено от аварии и кражби.

Обикновено ритуалът се провежда, като свещеникът изчита специална молитва. До автомобила се подрежда маса, постлана с чиста покривка, върху която се слагат съд със светена вода, малък съд с обикновен неосветен елей, Евангелие, кръст и запалени свещи. Чете се определеният Псалм и се дава благословия.

На новите автомобили и на техните шофьори, които са служители на НСО, епископ Поликарп е подарил икони за благословение и молитвен спомен.

Освен че ще бъде защитена от злини, беди и лоши енергии, лизумината на президента е и бронирана срещу реални заплахи.

От документацията покрай поръчката ѝ стана ясно, че тя и другите две държавни коли са със сертификати VPAM-BRV за ниво на защита от куршуми и сертификат VPAM-ERV за балистична устойчивост – срещу взрив на покрива, на пода и отстрани.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ