Отказаха защита на жена от домашно насилие, заради дрога насилникът бил невменяем

domestic-violence

Пловдивският районен съд не прие молбата  на 37-годишната Сузан Т. за издаване на заповед за защита от домашно насилие  от съпруга й Ресул Салимов. Оказва се, че мъжът не може да носи наказателна отговорност заради неадекватното си състояние в периода на насилието, вследствие на употребата на дрога.
Пловдивският дюнерджия беше настанен в ЦПЗ Пловдив на 14 декември 2022 година след сигнал, че е пребил жена си и се е опитал да я изнасили пред двете им деца, които са близнаци. Той унижавал Сузан и я обиждал, като я наричал пред  малчуганите „к**ва” . Тормозът обаче към жената е бил системен и без причина. Твърди се от нея, че мъжът й я ограничавал, но пред съда в предходни заседания Ресул заявил, че е имал подозрения, че жена му се е опитва да го отрови.
Както медията ни беше съобщила Салимов без причина посягал на половинката си, забранявал й да излиза навън и да говори със съседи и приятели. Имало е случаи, в които дори е заключвал вратите в апартамента.  От 12 декември 2022 той се държал изключително жестоко с Сузан.
На 14 декември, рано сутринта нещата излезли извън контрол. Без повод дюнерджията скочил на жена си. Повалил я на земята и ударил тукат в лицето й. Боят бил придружен от псувни, наричайки я лека жена. Докато е опитвал да насили жена си, мъжът е повтарял, че ще я убие, стискайки я за врата и гушата. Децата плачели и пищели. Гледайки ги, агресивният мъж започнал да съблича плачещата жена, заканвайки се че ще изнасили пред двете близначета. Междувременно приятелка на жертвата позвънила по мобилния телефон. Със сетни сили 35- годишната вдигнала и близката й чула цялата разправия. За минути униформени били пред вратата.
43-годишният бил отведен в ареста, а жената в болница. По информация на TrafficNews, дюнерджията е бил под въздействието на два вида дрога – амфетамин и канабис.
Сузана е решила да предяви молба за издаване на заповед за защита от домашно насилие и било образувано гражданско дело в Районен съд Пловдив. Заседание било проведено едва февруари медец 2024 година.  Магистратите обаче са отхвърлели молбата й, но не поради това, че не е имало насилие, а затова, че Ресул е бил невменяем към момента на извършване на действията си. Съдиите са се позовали на извършената съдебно-психиатрична експертиза на Салимов. От нея е станало ясно, че  мъжът към момента на агресивното деяние не е можел да контролира действията си и не е знаел какво върши.
Станало е ясно, че същият е имал психично разстройство, което се дължи на наркотиците, които Салимов е употребявал. В момента Ресул е на свобода и не е настаняван повторно в ЦПЗ- Пловдив, защото се лекува сам с медикаменти и посещава психиатър доброволно.
По тази причина магистратите са приели експертизата и са сметнали мъжа за невинен, защото не е знаел какво върши и не е носел отговорност за действията си. Така молбата на Сузан е била отхвърлена и Районен съд я  е осъдил да заплати всички разноски по делото.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ